Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2009. január 14. 12:19

A tejtermékek a legegészségesebbek

Képgaléria
A tejtermékek a legegészségesebbek
Tegnap az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület /OFE/ kecskeméti szervezete tartotta meg első idei fórumát. Témája a tejtermékek voltak, amik Aradi László élelmiszeripari mérnök szerint - a különböző divatos mendemondákkal ellentétben -,talán a legtisztább fogyasztási cikkek, legyenek akár házi, akár nagyüzemi termékek. Speciális fogyasztóvédelmi előadásokat szerveznek, hogy megismertessék az embereket a ténylegesen káros termékekkel. Nem győzte hangsúlyozni, hogy a tejtermékek nem ilyenek. .
A rendszerváltás után megjelenő „reggeli italok” kerültek először bemutatásra. Olcsók és megtévesztően hasonlítanak a tejre. Annyi különbség van, hogy a reggeli italokból kinyerték a zsírt, így nem annyira táplálóak, hígabbnak tűnnek, de ezzel arányosan olcsóbbak is. Semmi káros adalék nincs bennük. A megtévesztés a csomagolásában van, ugyanis azzal, hogy ugyanolyan dobozban van, mint a tej, és az esetek legnagyobb többségében a polcokon is ugyanott vannak kitéve, megtéveszthetik az óvatlan vásárlót, ami nem helyes. A tejiparban az igazi változás akkor következett be, mikor egy olyan fogyasztói igény jelentkezett, ami a hőkezelés megváltoztatását igényelte. Ez az igény pedig a tartósság volt. Minél hosszabb ideig tárolhatóvá kell tenni a tejet. Ezt a pasztőrözés technológiájának megváltoztatásával tudták elérni. Korábban tartósan 65 fokon hevítették a tejet, ezzel szabadulva meg a benne lévő káros anyagoktól. Ma ugyanezt kevesebb idő alatt, magasabb hőfokon teszik, minek eredményeként a zsír nagy része kicsapódik. A gond az, hogy a nyers tejhez leginkább hasonló tejek nem tartósak. Az Európai Unió szabályozni szerette volna a tejek zsírtartalom százalékát, de mivel Magyarországon 2,8%-os tej terjedt el, úgy döntöttek, hogy nem szólnak bele a gyártásba. Szó esett a probiotikus termékek nagyszerűségéről is, és Aradi mindenkinek ajánlotta, hiszen ezek olyan cukrokat tartalmaznak, amik csak a bélben szívódnak fel, gazdagítva ezzel a bélflórát. A legtöbb cukor már az emésztés kezdeti szakaszában, de a gyomorban mindenképp felszívódik. A vajjal kapcsolatban megtudhattuk, hogy a gyerekek növekedésében jelentős szerepet játszik, legyen az vajkrém, vagy sima teavaj. Kis viccelődésre adott okot a majonéz elterjedése. Az Univer majonéz népszerű, és akik szeretik, azok a legtöbbször ilyet vesznek. Pedig az igazi majonéz íze a Hellmans termékében lelhető fel. Ez azonban nem ízlett senkinek, mert mindenki az univereset szokta meg. A joghurtokról, túrókról, kefírekről és tejfölökről nem derült ki semmi újdonság, mind egészséges és finom. A különbség talán csak abban van, hogy a házi előállításkor nincsenek gépek, nincsen technika, ami szabályozná a minőséget. Vagy sikerül elkészíteni, vagy nem. A nagyüzemi előállításban viszont, rengeteg normának és szabálynak kell megfelelni, így annak minősége viszonylag állandó. Tehát összegezve az derült ki, hogy a tejtermékek egészségesek, és mivel a feldolgozásból származó melléktermékek kerülnek bele adalék aromaként más tejtermékekbe, ez a legtisztább élelmiszer fajta. Ára pedig, a minőségét tükrözi, így a drágább több, de az olcsóbb sem rossz. Gyarmati Szilvia Aradi Lászlóval készített interjúját a Charitas Rádióban hallgathatják meg.

Kövessen minket a Facebookon is!