Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2009. február 18. 16:32

Energetikai tanácsadás dán segítséggel a Megyeházán

Energetikai tanácsadás dán segítséggel a Megyeházán
A dán látogatás elsődleges célja, hogy Bács-Kiskun Megye megoldást találjon a kecskeméti Megyeháza energetikai problémáira, az emelkedő gázárak miatti plusz rezsiköltségekre. Mint bevezetőjében Bányai Gábor rámutatott, az épület negyven éve épült és akkor még nem figyeltek arra, hogy az energiahordozók ára egyszer az egekbe emelkedik majd. „Nincs mese, ott kell a költségeket megfogni, ahol csak lehet, hiszen annyira kiszolgáltatottak vagyunk az orosz gáznak, mint senki más” – indokolta a közgyűlési elnök, miért számítanak a dán kutatóintézet mérnökeire.

A dán partnerek a találkozón vállalták, hogy egy olyan energetikai koncepciót tesznek le az asztalra, mely 3-4 év alatt visszahozza az árát, így kímélve az adóforintokat a jövőben; továbbá vállalták, hogy a Bács-Kiskun megye által megkezdett fűtés-korszerűsítéseket (Gara, Katymár, Kaskantyú, Kecskemét) is monitorozzák, illetve energetikai tanácsokat adnak a 11 milliárd forintos Kórház-rekonstrukció során is. Az első gyorsjavaslatokat 2-3 héten belül ígérték a dán szakemberek, akik ezt követően részletes javaslatcsomagot prezentálnak.

 

A Technológiai Intézet a Dán állam egyik kutatásfejlesztési intézete, mely egy sor hazai szakmai referenciával rendelkezik hasonló energetikai kihívások korszerű megoldásában.

Kövessen minket a Facebookon is!