November 26. kedd, Virág
Hírek, események 2009. április 20. 14:12 | Szerző/forrás: greenfo

Palánták a hűtőben

Palánták a hűtőben
A tavaszi lomtalanításból nyakán maradt a régi hűtő? Ha szeret kertészkedni, akkor ne is dobja ki, ugyanis vetőmag csíráztatáshoz, palántaneveléshez és utóérleléshez egyaránt kiváló egy ilyen régi, kimustrált masina.
Itt egy konkrét felhasználási javaslat a kertészek ajánlásával: a halványsárgás vagy zöldes paradicsom néhány nap alatt \"megérlelhető\", ha a - természetesen nem bekapcsolt! - mélyhűtő részben elhelyez az ezermester házigazda néhány flakon forró vizet, majd arra teszi a fóliába csomagolt és egy edénybe helyezett paradicsomot. Ezt követően be kell zárni az ajtót és egy nap múlva ellenőrizni az eredményt. Ha még nem érett a zöldség, meg lehet ismételni az eljárást mindaddig, míg el nem éri a megfelelő érettségi fokot a ma már igen drága friss paradicsom. A magasabb hőmérséklet és a bezártság a bogyók intenzívebb anyagcseréjét váltja ki és azzal együtt a légzés során keletkező etiléngáz is gyorsítja az érést. A kertészek szerint a még utóérlelést igénylő gyümölcsfélék is hasonló eljárással tehetők illatossá, zamatossá. A használaton kívüli hűtők a zöldségfélék és a gyümölcsök hosszabb időszakon át való tárolására is alkalmasak, ha a régi készülékek a szabadban állnak. A szellőztetést a kora reggeli friss levegő beengedésével, azaz ajtónyitással lehet megvalósítani. A kívánt hőmérséklet flakonokkal biztosítható, nagyobb fagyok esetén melegvizes palackokkal, meleg esetén pedig jéggé fagyasztott, vizes flakonokkal.

Kövessen minket a Facebookon is!