Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2009. augusztus 4. 09:23

Orosz József a birkafőzés koronás királya

Orosz József a birkafőzés koronás királya
A felsőkiskunsági birkapörkölt főzés koronás királyának mondják vendéglátói körökben a dömsödi Orosz Józsefet. Olyan ő birkában – vallják az ízek szakértői – mint Sobri Jóska volt a halászlében…
- Sok helyre hívnak, a napokban például Hévízen, a négycsillagos Aqua Hotelban, a szálló 25 éves születésnapján főztem két bogrács birkát. Másnap pedig már a keszthelyi Helikon szálloda bográcsait vettem kezelésbe – mondja a mester, akinek a pörköltjét megkóstolva kevesen gondolnák, hogy nem hivatásos szakács. Állattenyésztőként kezdte pályafutását a hatvanas évek közepén a kunszentmiklósi termelőszövetkezetben. A rendszerváltás éveiben az állattenyésztési felügyelőségnél, később a ráckevei áfésznél exportőrként dolgozott. Ezt követően indította be a saját vállalkozását. Most csodájára járnak állatállományának és uniós dömsödi vágóhídjának. A hetente ott feldolgozott 70-100 bárányt és birkát egyebek között kecskeméti hentesüzletekben is forgalmazzák. Arra pedig különösen büszke, hogy visznek tőle húst Magyarországon élő, kifejezetten igényes arab és török kereskedők is. - A barátaim hamar rájöttek, hogy kiváló a birkapörköltem, ezért egyre többször hívtak különböző összejövetelekre, rendezvényekre. Nem sok idő múlva már országos hírem lett és Bács-Kiskun megyén kívül is felkértek főzésre. Hobbiból, baráti szívességből csinálom. Még most is azt mondják, hogy rendkívül jól – adta magyarázatát a magyar vendéglátósok elragadtatott beszámolóinak Orosz József. Szeremlei Hubánál, Badacsonyban például 500 fős baráti vendégkör csodálhatta, majd ízlelhette meg az Orosz-féle birkapörköltet. Rendszerese főz a Porta Egyesület találkozóin, a hévízi polgármester pedig egy rendezvényt követően emlékplakettel köszönte meg a dömsödi mester főztjét. A felfokozott keresletet mutatja, hogy nem egy rendezvényen 8-10 bográccsal főzött egyszerre. - Olasz üzleti partnerem tanított meg a bárány elkészítésének olasz módjára. Ma már ezt is egyre többször kérik. Abban különbözik a magyar pörkölttől, hogy fiatal bárányból készül és olívaolaj, száraz fehérbor, rozmaring is kerül bele – árulta el egyik „műhelytitkát” Orosz József. x x x Az Orosz-féle birkapörkölt receptje, 10 személyre: Személyenként 0.5 kiló csontos birkahúst apróra összedarabolunk, majd kilónként 20 dekagramm vöröshagymát karikára vágunk. Ezt úgy tesszük be a bográcsba, hogy alulra a csontos részek kerülnek, rá a hagyma, felülre pedig a színhús. Ízlés szerint sózzuk, és felöntjük vízzel úgy, hogy a víz éppen csak ellepje. Mintegy 1.5 óra főzést, forralást követően rászórunk kb. 10 dekagramm édes törött paprikát, törött borsot, valamint Erős Pistát is keverünk hozzá. Ízlés szerint tehetünk bele erős paprikát. Tovább főzzük: a teljes főzési idő 6-7 éves birkánál mintegy 3.5 óra.

Kövessen minket a Facebookon is!