Tudatos táplálkozás!
A téli időszakra fel kell készíteni a szervezetet, mivel a hidegben az ember szívesebben fogyasztja a nehezebb, hizlalóbb ételeket, kevesebbet mozog, és könnyebben betegszik meg. Ha továbbra is megfelelő életvitelt folytatunk, nem nő meg az alvásigényünk, és megőrizzük vitalitásunkat is. Előzzük meg tehát a problémákat!
Kik azok, akik legjobban odafigyelnek az egészségtudatos táplálkozásra a kutatások szerint?
Nemzetközi trendeket, orientációkat figyelembe véve az alábbi három fő csoport figyel oda a táplálkozására.
Tudatos fiatalok: akik felismerik táplálkozásuk egészségi kockázatait, mindennapi
közérzetüket befolyásoló étrend kialakításának szükségességét, nagy figyelmet fordítanak a reklámokra.
Korosztályt tekintve a 18-30 éves fiatalokról van szó, ők elsősorban a kész termékek és ezek kombinációinak a fogyasztói.
Családanyák: ezen kategória a gondoskodás és a modern szemléleten alapul. A
gyermeküket a már a kezdetektől az egészséges életmódra, táplálkozásra szoktatható szülők,családjukról gondoskodni kívánó háziasszonyok, valamint az egészségnek, fiatalnak és szépnek maradni vágyó nőket soroljuk ide. A késztermékek mellett ezen célcsoport a félkész termékek legnagyobb fogyasztói. Ez a szegmens a legnagyob.
Aktív felelős döntéshozók (menedzserek): A betegség megelőzés, a teljesítmény fokozása és a wellness áll a táplálkozásuk középpontjában.
A gyakori, nagy mennyiségű cukor- és finomított liszt fogyasztása elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Az elhízásnak 75%-ban rák, és magas vérnyomás a következménye. Az egészséges életmód lemondásokkal jár.
Mit tehetünk, ha ragaszkodunk a megszokott ízekhez? Itt a megoldás!
Évek fejlesztőmunkája eredményeként végre kezemben tarthattam a Dream-Food termékcsaládot, melynek kritériumait én álmodtam meg magyar élelmiszermérnökök segítségével, mely funkcionális élelmiszer, azaz az emberi szervezet számára a legjobban hasznosul.
Vásárlói motivációkat tekintve kijelenthetjük, hogy leginkább azért vásárolnak funkcionális élelmiszereket a fogyasztók, mert azok jótékony hatással vannak az egészségre, preventív jellegűek és javítják a közérzetet. A teljesítményfokozás szinte minden második megkérdezett számára fontos volt, közérzet javítási célból is sokan vásárolnának ilyen jellegű élelmiszereket. A funkcionális élelmiszernek jótékony hatással kell lennie az egészségre. A súlymegőrzés a fogyasztók 40%-nak fontos szempont.
A Dream-Food liszt a hagyományos lisztből készült ételeket váltja ki, de ha nem áll rendelkezésre, akkor sem kell kétségbe esnünk, mivel még vásárolhatunk hazai idénygyümölcsöket, zöldségeket. Igyekezzünk ezekből minél többet fogyasztani, hogy vitaminraktárainkat feltöltsük. Az őszi hónapok végén, ha elfogynak az idénygyümölcsök, ne feledkezzünk meg a citrusfélékről, és a savanyúságokról sem. A savanyítás több értékes vitamin mellett megőrzi például a káposzta magas C-vitamin tartalmát.
Emellett ne feledkezzünk meg a mozgásról sem, hisz kedélyünk is derűsebb marad.
Öltözzünk fel melegen, és sétáljunk nagyokat az őszi napsütésben. Ilyenkor már nem olyan erős a nap sugara, ezért a napsütés jótékonyan hat a szervezetünkre, hozzájárul a D-vitamin raktárak feltöltéséhez. Menjünk kirándulni!
Ne csak a testünkre, a lelkünkre is figyeljünk: a nyári pihenés után; a gyermekek és a felnőttek is stresszesebb környezetbe kerülnek, így ha szervezetünket ez készületlenül éri, fogékonyabbak lehetünk a betegségekre. Kikapcsolásként válasszunk olyan tevékenységet, ami megnyugtat, ellazít. Választhatunk jógát, különböző meditációs tréningeket, de már az is hatásos lehet, ha egy kanna meleg teával kellemes relaxáló zene mellett kicsit el tudunk vonulni, kiereszteni a fáradt gőzt. Érdemes elsajátítani néhány meditációs technikát, légzés gyakorlatot, így ezeket otthon is végezhetjük.
És ha szeretnénk finom falatokkal kellemesebbé tenni a délutánjainkat, süssünk néhány egészséges finomságot!
Recept:
Ökörszem
Hozzávalók:
1 kakaós piskóta (Dream-Food lisztből)
3 dl tej
édesítőszer
vanília aroma
3 evőkanál Dream-Food liszt
½ (25 dkg) sütőmargarin
por édesítőszer
60 dkg eper
Elkészítés módja:
6 tojásból kakaós piskótát sütünk a szokásos módon, majd feltekerjük. 3 dl tejet 3 egész tojással, vanília aromával, édesítőszerrel, és a lisztekkel jól összerázunk és felfőzzük. Langyosra hűtjük, majd ½ sütőmargarint keverünk óvatosan habverőgéppel a krémhez.
Kitekerjük a piskótát, megkenjük a krémmel, az epreket beletesszük egy csíkban, majd feltekerjük.
Por alakú édesítővel megszórjuk a tekercset. Mutatós sütemény lesz fáradozásaink eredménye.
Stangli
Hozzávalók:
60 dkg Dream-Food liszt
1sütőmargarin (25 dkg)
sütőpor
tengeri só
édesítőszer
2 tojás
2 dl tejföl
20 dkg füstölt Óvári sajt
Elkészítés módja:
A Dream-Food lisztet 1 kiskanál sütőporral, 2 kiskanál tengeri sóval összekeverjük, majd 1 sütőmargarint belemorzsolunk. 2 tojás sárgáját 2 dl ( 12 % ) tejföllel kevert édesítővel összekeverünk, és az előbbiekkel összegyúrjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, hosszúkés vékony csíkokra vágjuk, megkenjük tojásfehérjével, és bőségesen megszórjuk sajttal.
Olajozott tepsiben világosra sütjük. Vendégségnél kiváló előétel.
Kedves Olvasóim személyes kérdéseikkel az [email protected] e-mail címen érhetnek el.