GASZTRO-PARTY FELSŐLAJOSON GARACZI JÁNOS ÉS OROSZ JÓZSEF ASZTALÁNÁL
A hétvégén tartotta a PORTA Egyesület hagyományos GASZTRÓ-PARTY-ját, a helyszín most is a felsőlajosi ÚJ TANYACSÁRDA, a vendéglátó (a civilszervezeten kívül) éppen úgy mint tavaly és tavaly előtt a világhírű vendéglátóhely kollektívája volt. Most azonban egy specialistát, a bárány- és birka ételek elkészítésének felső-kiskunsági mesterét,....
....OROSZ József-et hívták meg a bemutatkozásra, barátkozásra; akivel évek óta jó viszonyt ápol az aktivisták köre. A borok Szeremley Huba badacsonyi pincéjéből, a fröccsvíz Balogh Leventétől, a Szentkirályi kútból, az édesség, a klasszikus krémes ifj. Fodor István műhelyéből érkezett a Porta rendezvényre. A rögtönzött tűzijáték Jávorka Endre meglepetés ajándéka volt. Mivel az esten igen fontos szerepet kapott a zene és az ének, főszereplőként említhetjük a most huszonöt éves, Bartók-díjas Hegedűs együttest mely a talpalávalót húzta virradatig. A rendezvény díszvendége dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere volt.
Úgy indult ez az egész (2005-ben), hogy a kecskeméti újságírók, tévések egy cikk, illetve egy oktatófilm sorozatot terveztek a magyar népételekről és a tervhez megnyerték a gulyás (és a sok más egyéb pásztorétel) elkészítésének, leírásának koronázatlan királyát, Garaczi János, Venesz József-díjas mesterszakácsot. Az első évben a bogrács-gulyásról tudhattak meg a szerkesztők, fotósok, operatőrök minden fontosat, második évben a slambuc volt az est főszereplője, az idén a birkapörkölt, ahogy a kunszentmiklósi pásztorok bográcsában kóstolhatjuk néven ehettünk autentikus kunsági ételt. Időközben persze mindig több lett az érdeklődő is, a vágóképnek jelentkező és egyre több a meghívott is. Most mintegy hetven aktivista volt kíváncsi a szüretek, a Szent Mihály napi végzők, számadások elmaradhatatlan ételére.
A rendezvény kezdetén dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere emléktárgy adományozásával - köszöntötte a 60 éves Garaczi Jánost. Aki évtizedek óta számos társadalmi rendezvény szervezett, támogatott; szinte minden civil gulyás- és pörköltfőző versenyen - ha fölkérték - vállalta a zsűri elnök nehéz szolgálatát. Arról nem is szólva, hogy évtizedek óta tanít a szakiskolákban, a mester tanfolyamokon megszámlálhatatlan kecskeméti fiatal szakácsot, vendéglátóst indított el a pályáján.
Ezt követően Farkas P. József méltatta Garaczi János civileket segítő munkáját és átadta a PORTA VEZETŐ PARTNERE címet tanúsító oklevelet valamint az emlék dísztányért.
PORTA PARTNER díjban részesült Orosz József, cégvezető, szakács.
A protokolláris bevezető persze nem zavarta a konyha mestereit a nagy munkában, a Hegedűs Együttes néhány bevezető taktust játszott csak el az udvaron, de már kaptuk is a hírt: elkészült a pörkölt, nem lehet sokat várakoztatni a bográcsban.
A gasztró-próba után, közben, és végestelen végig
a Hegedűs Zenekar és a Porta alkalmi dalárda fölidézte a legharcosabb, legmagyarabb, legkatonásabb verbunkokat, regrutanótákat, egyebeket. Szólt a dal hajnalig, szólt fogadkozás is, hogy jövőre megint, ugyanígy, ugyanitt
.. Mert kell a kikapcsolódás is! Ez a gasztró-party pedig, mulattság volt, de nagyon
. Mégpedig a javából!