Egy borjúnak is befellegzett a böllérfesztiválon
A disznóvágás nem ismer a határokat. Szúrnak és töltenek széles e hazában és széles e világban. Ezt példázta a szombati félegyházi böllérfesztivál.
Negyedik alkalommal rendezte meg az Amatőr Királyi Szakács Klub a böllérfesztivált Kiskunfélegyházán, a Bercsényi utcai víztoronynál. A szombati egész napos programra közel húsz csapat jelentkezett.
Nem csak Magyarországról, de a határon túlról is érkeztek versenyzők, hogy bebizonyítsák ők tudják a legjobb ételeket készíteni a sertésből.
Először egy hatalmas, három mázsás mangalica disznót szúrtak le, pörzsöltek meg, és daraboltak öszsze. Míg ez a munkafolyamat zajlott, kiosztották a csapatoknak a már előre negyedbe vágott disznókat.
A zsűri, melynek elnöke a többszörös olimpiai bajnok mesterszakács Benke László volt, több szempontot is figyelembe vett az értékelésnél. Reggel a fogópálinkát, a forralt bort, a hagymás vért és a sülteket minősítették. Később a levest, a pörköltet, a káposztás ételeket, és nem utolsó sorban a böllértálat, amelyen hurkának, kolbásznak és pecsenyének is lenni kellett. Bemutatásképpen egy bikaborjút is levágtak, aminek a húsából természetesen lehetett vásárolni.
A nap folyamán egy konyha- és ipartörténeti újdonsággal ismertették meg a jelenlévőket, a fabográccsal. Benke László és Bojtor Tibor találmányával. Ez nem más, mint egy kettébe vágott tölgyfa hordó. A különlegességét az adja, hogy a közepébe egy saválló csövet fabrikáltak, és az alját is befedték saválló lemezzel. Így nem ég meg a fa. A csövön feljövő meleg levegő megfőzi a bográcsban lévő ételt. Fabográcsot korábban még sehol sem készítettek a világon. Az ötlet Félegyházáról származik.
A bográcsban tegnap nem főztek, de kisebb változatával már átestek a tűzkeresztségen a szakácsok. Februárban egy hétszáz literessel világcsúcs szeretnének felállítani. A félegyházi böllérfesziválon nézelődők véleménye jelentősen megoszlott a sajátos pályafutást magáénak mondható hordóról, jobban mondva a bográcsról. Volt, akinek egy másik ipartörténeti pillanat jutott eszébe, mégpedig az, amikor fából csináltak vaskarikát. Voltak persze sokan olyanok is, akik látatlanba is bizalmat szavaztak a fabográcsnak, és tudni vélték, hogy igen jó étel készülhet abban.