Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2009. december 17. 13:37

Glögg és klímakvíz a Julefrokoston - képgalériával

Képgaléria
Glögg és klímakvíz a Julefrokoston - képgalériával
Remek hangulatú estével gazdagodott az, aki ellátogatott kedden a Julefrokostra, a Dán Intézetbe. A programokat a hagyományos glögg-kóstolóval indították a szervezők, meglehetős rutinnal, hisz ez valóban megalapozta mindenki jókedvét. A gőzölgő poharakat szorongatva érdeklődve merült el a nagyérdemű az \"Alkony és Hajnal násza\" című kiállítás anyagában. Az ünnepi - (és a vacsorahangulat) közeledtével a Hang Duó vezényletével egy emberként énekelték el a megjelentek a Csendes éjt; természetesen dánul és magyarul is.

Ezután következett a főfogás, a vacsora. A klasszikus dán finomságok mellett a magyar ízek kedvelőire is gondoltak a szervezők, bizton állíthatom, senki sem maradt éhen. A vacsora zárása a Koppenhágai klímacsúcsra való tekintettel egy klíma-kvíz volt, melynek nyertesei értékes ajándékokkal térhettek haza.

Alkony és Hajnal násza - Festészet mágneses terekkel

A Julefrokoston megnyitott különleges kiállítás mind formavilágában, mind az alkotás egyediségében egyedülálló. Vajai László alkotási folyamata ötvözi a hagyományos képzőművészeti módszereket a mágneses terek alkalmazásával. Így eddig nem látott gazdag, változatos és titokzatos formai lehetőségeket nyer.

Az eljárás lényege, hogy a hagyományos festészeti eljárásokat és anyagokat kiegészítjük a mágneses terekre reagáló adalékokkal. Miután az adalékok meghatározott módon felvitelre kerülnek a munkaterületre, mágneses terekkel hatást gyakorolunk rájuk, melynek hatására az adalékok \"vándorolni\" kezdenek az alapanyagokban, így rögzítik a mágneses terek gazdag formavilágát.

Az adalékok mennyiségének, összetételének, valamint a különböző erősségű és jellegű mágneses terek alkalmazásának köszönhetően a módszer hihetetlenül gazdag és szokatlan képi lehetőségeket kínál. Az így kialakított képek rusztikus, érdes, domború felülete a térbeliség élményét nyújtja. Az eljárás a formai gazdagság mellet igen nagy teret biztosít a színek dinamikájának, melynek csak a fantáziánk szabhat gátat.

A módszer a genfi, budapesti és bukaresti találmányi kiállításokon díjat nyert. Nézzék meg képgalériánkat!

Kövessen minket a Facebookon is!