Expressz zsírégető: az olaj
Bevetted összes vitaminod, ásványod, leróttad a heti penzumot edzés gyanánt, a cukor kísértéseinek is sikerült ellenállnod, de valami még mindig nem stimmel. Valahonnan még kellene egy kis energia, és a kilók sem akarnak lefelé mozdulni...
A zsiradék ugyanis jó, és kifejezetten szüksége van rá a szervezetnek - épp csak nem mindegy, hogy milyen típusú és minőségű zsiradékot kap. Ha nem viszel be elegendő \"jó\" zsiradékot a táplálkozással, nem fogja elengedni a tested az elhasznált \"fáradtolajat\".
Az egészségvédő olajok
Testünk négyfajta zsiradékot vesz ki az ételből, amit megeszünk: koleszterint, telített zsírokat, egyszeresen telítetlen zsírokat és többszörösen telítetlen esszenciális zsírokat. Az esszenciális zsírsavak (Essential Fatty Acid = EFA) azok, amiket a test használ arra, hogy önmagát építse.
Azért hívják őket esszenciálisnak, mert elengedhetetlenül szükségesek az élethez. A test nem tudja saját maga számára előállítani ezeket a zsírsavakat, és raktározni sem képes őket, tehát rendszeresen be kell vinni a táplálékkal. Az EFA-kat olyan kémiai anyagokká alakítja át a szervezetünk, amikre folyamatosan szüksége van a legtöbb szövetnek és a létfontosságú testi funkcióknak. Ilyen EFA az Omega-3 és az Omega-6 zsírsav is, az Omega-9 pedig – bár technikailag nem esszenciális – azért csatlakozik a sorba, mert elégtelen Omega-3 és -6 jelenlétében a szervezet Omega-9-ből sem tud megfelelő mennyiségben előállítani.
Amellett, hogy energiát szolgáltatnak, és segítenek az ideális testsúly elérésében, minden egyes sejt felépítésében ott vannak. Szükségünk van rájuk, hogy egészséges maradjon a szívünk, az agyunk, hogy megfelelően működjenek más szerveink, hogy egészségesek legyenek a szemeink, a bőrünk, az izületeink, a hajunk és az immunrendszerünk. Mindezeken kívül egy belülről kifelé ható, a nap káros sugaraitól védő hatással is bírnak, ráadásul segítenek megőrizni és javítani a memóriát és a mentális működést, és a depresszió ellen is hatásosak.
Az esszenciális zsírsavak rengeteg testi folyamathoz nélkülözhetetlenek
Immunrendszer, izmok fenntartása, kiválasztás, sejtosztódás, oxigén szállítás, veseműködés, véralvadás, idegek működése, hormonrendszer, szívműködés, agyműködés, rugalmas izületek, bőr rugalmassága és megújulása
Az Omega-3 energiát ad és fogyaszt
Először a hetvenes években fedezték fel, mennyire nélkülözhetetlen az egészséghez. A grönlandi eszkimóknál, akik meglehetősen magas zsírtartalmú, cápán, fókán és lazacon alapuló étrendenélnek, alig fordul elő szívkoszorúér-betegség, izületi fájdalmak, cukorbetegség vagy bőrbetegségek, és semmiképp nem híznak el a sok zsírtól. A kutatók arra jöttek rá, hogy ez az Omega-3 zsírsavaknak köszönhető, amiben bővelkedik étrendjük.
Az Omega-3 segít a felnőttkori cukorbetegség kezelésében, enyhíti a menstruációs fájdalmakat, szerepet játszik a megfelelő koleszterinszint fennartásában, rendbe hozza a szívritmuszavart és csökkenti a vérnyomást is.
Az agy 60%-ban zsírból áll, és a megfelelő működéséhez elengedhetetlen az Omega-3.
Ahol nem megfelelő a mennyisége, ott depresszió,
memóriazavarok, koncentrációhiány és más hasonló jellegű panaszok léphetnek fel. Az Omega-3 segít az agysejteknek, hogy megfelelően működjenek az érzékelési, reagálási és reflex-funkciók.
A rák megelőzésében is fontos szerepe van: vizsgálatok bizonyították be, hogy segít az egészséges mell-szövetek fenntartásában, így a mellrák kialakulásának megelőzésében is, és csökkenti az olyan rákkeltő anyagok jelenlétét, amelyek a gyomorrákkal állnak összefüggésben. A gyulladásos megbetegedésekben szenvedők is határozott javulást mutattak az izületi problémák és az általános kimerültség terén, amikor Omega-3-mat szedtek.
Ha a szervezet nem jut elegendő többszörösen telítetlen Omega-3-hoz, akkor a test telített zsiradékot használ arra, hogy a sejtmembránokat felépítse. Ez nem egy jó építőanyag, mivel az ilyen sejtmembránok kevésbé rugalmasak, ami igen rossz hatással van a szervek működésére, az általános egészségi állapotra és a bőr minőségére is. Hiányának tünetei: fáradtság, száraz vagy viszkető bőr, szorulás, depresszió, gyakori megfázás, gyenge koncentrálóképesség, izületi fájdalmak és fizikai erőtlenség.
Miben található?
Az Omega-3 sokkal kevesebb élelmiszerben található meg, mint a többi esszenciális zsírsav, ezért különösen ügyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiséget vegyünk magunkhoz. A legjobb forrás a zsíros tengeri hal, ugyanakkor komoly veszélyt kezd jelenteni ezek higany-fertőzöttsége.
Talán ezért is egyre népszerűbbek a kapszulázott, tiszta halolaj-termékek, ráadásul igen praktikus megoldás. Ezen kívül a lenmagban van a legtöbb Omega-3, ezt célszerű frissen őrölt, vagy legalább megtört formában fogyasztani, hiszen az egész mag (ha nem rágjuk el) nehezen emésztődik. A lenmag hidegen sajtolt olajából napi egy teáskanál már fedezi a szükséges mennyiséget, a mag pelyhéből egy evőkanálnyi szükséges. Jó Omega-3 forrás még a dióolaj és a búzacsíraolaj, valamint található még a kelkáposztában és néhány hüvelyesben.