Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. február 23. 10:34 | Szerző/forrás: greenfo/mti

Elárasztja a fejlődőket az E-hulladék

Elárasztja a fejlődőket az E-hulladék
A következő évtizedben nagy felfutás várható a háztartási elektronikai készülékek eladásában a fejlődő országokban és ez környezeti katasztrófához vezethet, ha nem születik új stratégiai az elhasznált \"kütyük\" kezelésére.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP arra figyelmeztet, hogy a fejlett államok által az elmúlt évtizedekben nagy mennyiségben "exportált" elektromos hulladék, párosulva a felfutó helyi fogyasztással, erősen megnöveli az elektromos hulladékok miatt keletkező környezeti terhelést a fejlődő világban.

Az elektromos hulladék kiváltotta környezeti és egészségi kockázatok különösen markánsan jelentkezhetnek ezáltal a fejlődőknél - mutat rá az UNEP, bali találkozója előtt készített jelentésében.

Az elektromos hulladékból évi 36 millió tonna képződik évente globálisan, Kína ebből 2,3 millió tonnát, az Egyesült Államok 3 millió tonnát termel. A jelentés az elektromos hulladék begyűjtésére és kezelésére átfogó szabályozás létrehozását sürgeti, valamint azt, hogy az iparosodó országok számára a fejlettek bocsássanak rendelkezésre olyan technológiákat, amelyek megkönnyítik az elektromos hulladékhegyek kezelését.

A jelentés szerint a leggyorsabban növekvő szegmens a háztartási elektromos hulladékon belül a távközlési berendezéseké. Kínában például becslések szerint az elhasználódott, hulladék számítógépek mennyisége 2020-ig négyszeresére nő a 2007-es szintről.

Kövessen minket a Facebookon is!