Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. február 24. 09:30

TISZTELGŐ, EMLÉKEZŐ/ÜNNEP A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJÁN

Képgaléria
TISZTELGŐ, EMLÉKEZŐ/ÜNNEP A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJÁN
A zuhogó eső sem akadályozta meg a Szent Miklós (Barátok) templomhoz tartozó hívő, civil szervezetek felemelően szép meghitt ünnepségét, amellyel a kommunizmus által megkínzott mártírokra hősökre, emlékeztek az ősi templom falai között, illetve a főtéri, Bernát-atya Emlékhelynél, szerda reggel. A mementó a hősökért mondott gyászmisével kezdődött, melyet Bárkányi Ernő érseki tanácsos, templomigazgató mondott annál az oltárnál, amelynél a kommunisták börtönében elhunyt, P. Károli Bernát ferences atya oly sokszor könyörgött a híveiért.

A szentmise homíliájában a vörös vész pusztító, gyilkos réméről is szólt a lelkipásztor. A fölhangzó imák azokért a lelkekért, és azokhoz a lelkekhez szóltak, akiknek ártatlanul, bűntelenül kettétörte életét, pályáját a sztálini, kádári önkény. Közismert: az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták, és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

A tisztelgő ünnep a templom udvarán, Assisi Szent Ferenc szobránál folytatódott, majd a népes közösség, énekelve kivonult a Kossuth-térre Bernát páter emlékkövéhez, Emlékfájához, hogy ott lerója tiszteletét. Az előadó Illyés Gyula: „Egy mondat a zsarnokságról” című versét idézték, majd Bárkányi Ernő atya az evangéliumból illetve Károli Bernát atya életéből emelt ki megrendítő részleteket. Végül az utókor sosem halványuló emlékezete jeléül mécseseket gyújtottak a hívek, és virágcsokrokat, koszorúkat helyeztek el városunk büszkesége, a szent emlékmű ferences pap emlékhelyénél. (Mátyus István fotói a tisztelgő rendezvényen készültek.)

Kövessen minket a Facebookon is!