Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. március 1. 18:03 | Szerző/forrás: baon.hu

Veszélyes elágazás: Egy tábla megelőzhetné a baleseteket?

Veszélyes elágazás: Egy tábla megelőzhetné a baleseteket?
Veszélyes útkereszteződésre hívta fel a figyelmünket Szabó István, a kunbaracsi polgárőrség vezetője. Mint mondja, szinte minden héten történik egy baleset Kerekegyháza és Lajosmizse között, a kunadacsi elágazásnál.

Kunadacs irányából a Kerekegyházát és Lajosmizsét összekötő út felé közeledve egy elsőbbségadás kötelező tábla figyelmezteti a sofőröket a körültekintő kanyarodásra. A jelek szerint viszont nem elég hatékonyan, ugyanis az autósok sokszor megállás nélkül kihajtanak a védett útra, rengeteg balesetveszélyes szituációt teremtve, illetve sajnos gyakran karambolt is okozva. Legalábbis ezt állítja Szabó István, a kunbaracsi polgárőrség vezetője.
– Szinte hetente történik itt baleset. Tavaly ősz óta legalább tízről tudok. Szerencsére egyik sem járt halálos áldozattal, de véleményem szerint nagyon veszélyes ez a kereszteződés. Az elsőbbségadás kötelező tábla az elágazás előtt körülbelül tíz méterrel van kihelyezve, előtte viszont semmi sem figyelmezteti az autósokat. Ha valaki először jár erre, ráadásul sötétben vagy ködben, akkor előfordulhat, hogy már nem tud időben megállni, és kihajt a kerekegyházi útra – mondta el Szabó István.
Aki egyébként nem a levegőbe beszél: tavaly ősszel a másodperc törtrészén múlt, hogy egy szabálytalan autós nem hajott bele kocsijába.
– Édesanyámat hoztam haza Kerekegyházáról, mikor kivágódott elénk egy Audi. Kevésen múlt, hogy nem kapott el minket, pár méterrel előttünk csapódott az árokba. Három fiatal srác ült benne, nem lett semmi bajuk, még nevetni is tudtak, én viszont már kevésbé. Rossz belegondolni, hogy fékezés nélkül majdnem belénk rohantak – mondta fejét csóválva a polgárőr.
A kunadacsi úttal szemben lévő árok valóban arról tanúskodik, hogy jópár kocsi szállt már el itt. Keréknyomok, letört ágak, kisebb-nagyobb karosszéria-darabok, szétszóródott lámpabúra-töredékek mindenhol.
– Úgy gondolom, hogy a Kunadacs felől közeledőket egy előjelző táblával már jóval a kereszteződés előtt figyelmeztetni kellene a kötelező elsőbbségadásra. Vagy bármilyen más módon – csak lehetőleg még azelőtt, míg egy nagyobb tragédia nem történik – mondta Szabó István.

Bárki bejelentheti, ha veszélyt tapasztal a közutakon

Ha egy állampolgár valamilyen veszélyforrást tapasztal a közúton, ezt minden további nélkül bejelentheti társaságunknak – tudtuk meg Iványi Istvántól, a Magyar Közút megyei igazgatójától. Hozzátette: a problémát részletesen le kell írni, a közút munkatársai pedig ennek kivizsgálására illetve megoldására forgalomtechnikai felülvizsgálatot folytatnak le a helyszínen, az illetékes önkormányzat illetve a rendőrség részvételével. Iványi István kijelentette: a kunadacsi útelágazás veszélyességét eddig még nem jelezték náluk.

Kövessen minket a Facebookon is!