Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. március 4. 10:48

A legnagyobb jótékonysági rendezvény a városban

Rövidesen ismét külhoni magyar színházat láthatunk Kecskeméten Idén második alkalommal látogat el Kecskemétre egy határon túli magyar színi társulat, hogy a hazai közönség előtt is bizonyíthassa, méltó őrzői a magyar nyelvnek és kultúrának külhonban is.

 A három kecskeméti Lions Club, valamint a Rotary Club meghívására március 8-án városunkba érkezik a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, és a Kecskeméti Katona József Színházban Brandon Thomas: Charley nénje című zenés vígjátékát adják elő. Mint ismeretes, 2009-ben pótszékes telt ház előtt tartott egy felejthetetlen előadást a beregszászi Magyar Nemzeti Színház társulata ugyanebből az alkalomból.

 

A négy jószolgálati civil szervezet ( az Első Kecskeméti Lions Club, a Szent István Lions Club, a Szent László Lions Club, valamint a Rotary Club Kecskemét) tavaly határozta el, hogy minden évben vendégül látnak egy határon túli magyar színházat, hogy bemutatkozhassanak városunk kultúrát szerető polgárai előtt. Az immár hagyományossá vált programon idén is részt vesz a Lions és Rotary szervezetek országos kormányzója, valamint meghívást kapott Szabadka város polgármestere is.

 

A magyar színtársulat meghívásának két nagyon fontos célja van. Egyrészt a jótékonysági est bevételéből anyagilag és erkölcsileg is támogatást kaphat egy magyar lakta vidéken működő színház, amelyre mint tudjuk, nagy szükségük van. Másrészt a fennmaradó összegből ott élő magyar nemzetiségű gyermekeket lát vendégül a négy klub nyáron, egy táborozás alkalmával. A gyerekek megismerkedhetnek az óhaza nevezetes történelmi helyeivel, a fővárosunkkal, és nem utolsó sorban gyakorolhatják a magyar nyelvet. 2010-ben a tábor ideje éppen egybeesik a nemzetközi hírű Csiperó Fesztivállal, így még számos érdekes program és ismerkedési lehetőség teszi teljessé a szabadkai gyerekek örömét.

 

− Kecskeméten egyedülállóan az országban három Lions Club működik – tudtuk meg az egyik főszervezőtől. −  Már régebben felmerült a gondolata annak, hogy közösen rendezzünk egy nagyobb eseményt. Egyrészt azért, mert szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy működnek jószolgálati szervezetek a városban, mégpedig nem is rosszul. Másrészt azt is tudjuk, hogy együtt sokkal több bevételt tudunk elérni, amelyből nagyobb projekteket tudunk megvalósítani, nagyobb célokat tudunk kitűzni. Ez a törekvésünk szerencsésen egybeesett a Rotary Club Kecskemét elképzelésével, mert éppen ők is keresték az együttműködés lehetőségét. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén a Rotary Club feleségeit összefogó Inner Wheel Club is csatlakozott az közös akcióhoz.

 

Az előadás iránt máris nagy a érdeklődés, nemcsak magánszemélyek, hanem kollektívák, baráti társaságok is jelentkeznek, hogy szívesen támogatnák a kezdeményezést. Előadás után a Három Gúnár Étteremben egy közös vacsorán is részt vehetnek az érdeklődő nézők a színészekkel.

 

 

További információ:

 

Szutor Enikő

30/96-88-182

Kövessen minket a Facebookon is!