Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. március 5. 05:31 | Szerző/forrás: idokep.hu

Időjárás-előrejelzés

Időjárás-előrejelzés
Péntek reggelre lassan távolodik a nedves légtömeg, egészen délen és délkeleten valószínű még gyenge havas eső, hószállingózás, ugyanakkor északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet. Az északi, északnyugati szél a Duna-Tisza köze kivételével megerősödik, a Dunántúlon helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +2 °C között alakul.

A nappali órákban a Dunántúlon a változó felhőzet néhány órás napsütésben bízhatunk, keleten és délkeleten viszont gyakran tekinthetünk majd fel erősen felhős vagy borult égboltra. Elsősorban északon és keleten alakulhat ki futózápor, havas eső. Az sokfelé erős északi, északnyugati szél a Dunántúlon viharossá fokozódik. A hőmérséklet a délutáni órákra 1 és 6 °C közé emelkedik, azonban az erős légmozgás miatt a hőérzetünk ez alatt marad majd.

Szombat virradóra az északkeleti országrész kivételével kevés felhőre kell számítani. Az északkeleti határszél közelében az erősen felhős ég mellett elszórtan alakulhat ki hószállingózás, esetleg gyenge havazás. A mérsékelt északnyugati szél a középső területeken és északkeleten megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérő higanyszála a hajnali órákra általában -2 és -6 °C közé süllyed, de a kevésbé szeles helyeken egy-két fokkal hidegebb várható.

Szombat: Gyakran megnövekvő felhőzet, főként északkeletenzáporok.
Vasárnap: A megnövekvő felhőzetből többfelé várhatózápor.
Hétfő: Időnként erősen megnövekvő felhőzet, helyenkéntzáporok.
Kedd: Az időnként megnövekvő felhőzet mellett többórás napsütés várható.
Szerda: Délnyugat felől megnövekszik felhőzet, de csapadék nem lesz.
Csütörtök: Túlnyomóan borult égbolt elszórtan kisebb eső, esetleg havas eső.

Orvosmeteorológia

Pénteken erős hidegfronti hatásban lesz részünk. A fejfájás mellett a reumatikus panaszok erősödnek, a gyomorfekélyes betegek állapota romlik, a görcsös hasi panaszok is ilyenkor újulnak ki leginkább, gyakoribbá válnak a szívkoszorúér-meszesedés okozta fájdalmak. A szeles időjárás hatására egyeseknél migrénes fejfájás is jelentkezhet. A huzatra érzékenyeket is megviseli időjárásunk, erős, helyenként viharos szél várható. Próbáljunk meg minél több gyümölcsöt, vitamint fogyasztani, mellyel erősíthetjük szervezetünk védekezőképességét!

Közlekedésmeteorológia
 

Pénteken elsősorban a Duna vonalától keletre kell nedves, vizes, helyenként csúszós útszakaszokra számítani. A szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik, jelentős mértékben csökkenhet a gépjárművek menetstabilitása. Ügyeljünk a megfelelő követési távolság betartására. Közlekedjünk körültekintően, ügyelve magunkra és egymásra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Kövessen minket a Facebookon is!