Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. március 9. 11:26

Választási lendületet kapnak a közműfejlesztések

Választási lendületet kapnak a közműfejlesztések
Közismert, hogy a Kecskeméti Víziközmű Társulat, a lakosság érdekeit képviselve, mindig azért küzdött, hogy minél olcsóbbak és gyorsabbak legyenek a közműfejlesztések. Az elmúlt években 18 ezer kecskeméti családhoz jutott el a szennyvízcsatorna, a víz, az áram, a gáz e civil szervezet hathatós közreműködésével, az útstabilizációkat nem is említve. Vagyis városunk összlakosságának körülbelül a felén segítettek eddig. Ám vannak térségek, ahol különböző okok miatt megtorpantak a beruházások az utóbbi esztendőkben. Tegyük hozzá, ezekkel a fennakadásokkal legkevésbé a Kecskeméti Víziközmű Társulat hibáztatható, sokkal inkább a személyeskedésekbe bonyolódó, akadékoskodó városi vezetés. Az idén viszont – ne feledjük, októberben helyi választások lesznek! - a jelek szerint új lendületet vehetnek Kecskemét mostoha sorsra kárhoztatott térségeiben is a közműfejlesztések. Ezekkel kapcsolatban kérdeztük dr. Fekete Lászlót, a társulat elnökét.

- Még tavaly megállapodtunk az elmaradt víziközmű beruházások kivitelezési üteméről Kecskemét Önkormányzatával és a Bácsvíz Zrt-vel. Mindegyik fél vállalta a maga dolgát. Az önkormányzat megpályáztatta a kivitelezőt és megrendelte a munkálatokat. Társulatunk elkészítette az érintett tulajdonosok listáját, kiértesítette a lakókat, a Bácsvíz Zrt. pedig, felújította a szolgáltatási szerződéseket és elvégezte a bekötéseket. Ez a program érintette Hetényegyháza-Külsőnyírt, Katonatelepen a vasúton túli lakóövezetbe vont hobbykerteket, Szolnokihegy és Kisfái térségének második ütemét – tájékoztatta lapunkat dr. Fekete László.

- Az érintett lakók igen fegyelmezetten együtt dolgoztak a kivitelezővel, a Bácsvíz Zrt-vel. Számszerűen 262 érintett ingatlanból 256 bekötésre került, ami igen jó arány. A lakossági pályázatok benyújtása és a kivitelezés közt eltelt 4-5 év alat,t pár esetben tulajdonos váltás állt be, akár értékesítés, akár örökösödés miatt. Van olyan esett is, hogy a tulajdonos közben külföldön vállalt munkát, és szinte elérhetetlen.

- Alsó- és Felsőszéktó Területi Rendezési Tervbe bevont tizenegy utcaközössége, várhatóan ebben az évben végre városi vízhez jut. A TRT után az önkormányzat elkészítette e területekre a Szabályozási Tervet, ami meghatározta a nyomóvezeték nyomvonalát. Az eredeti terveket pár esetben módosítani kellett a Bácsvíz Zrt-nek és megkérni rá a vízjogi engedélyes tervet az Alsó-Tiszavidéki Környezet- és Természetvédelmi Vízügyi Felügyelőségtől. E feladatok teljesülése végett húzódott át erre az évre a kivitelezés - mutatott rá a társulat elnöke.

- A jóváhagyott vízjogi engedélyes terveket ez év tavaszán kaphatja meg az önkormányzat és lehet indítani a kivitelezéseket. Most a társulaton van a sor az alábbi feladatok ellátásával: Össze kell állítani a komplett listát. Több mint öt év telt el a pályázat leadása óta, voltak hitetlenkedők, voltak, akiknek megromlottak anyagi körülményeik, történtek tulajdonos váltások, tehát újból fel kell keresni az adott terület lakóit. Ellenőriznünk kell, hogy a vízmérő aknák az előírásnak megfelelően elkészültek-e. Az érintett tulajdonosoknak újból meg kell kötniük a Szolgáltatási Szerződést a Bácsvíz Zrt ügyfélszolgálati irodáján (Izsáki út 13.). Ennek hiányában nem kaphatják meg a bekötést. Minderről írásban  is értesítjük az érintett ingatlantulajdonosokat.

Kövessen minket a Facebookon is!