Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. március 11. 05:46 | Szerző/forrás: idokep.hu

Időjárás-előrejelzés

Időjárás-előrejelzés
Az éjszakai órákban a hazánk fölé húzódó mediterrán ciklon hatására az északkeleti megyék kivételével sokfelé számíthatunk havazásra. Délkeleten, keleten eleinte átmenetileg havas eső is hullhat, de csütörtök reggelre már főként havazás valószínű. A legtöbb hó délnyugaton fog hullani, ott reggelre helyenként 20 cm-t megközelítő vastagságú hóréteg alakulhat ki. A Dél-Dunántúlon az élénk keleti szél miatt hajnalig hófúvásra is számíthatunk. A hőmérséklet általában kevéssel fagypont alá süllyed.

Napközben további havazásra készülhetünk, a nagyobb mennyiségű előreláthatólag a Dunántúlon és a középső területeken fog esni. Délen - elsősorban Baranyában - késő délutántól felszakadozik a felhőzet. A havazás ellenére aréteg számottevő mértékben nem fog gyarapodni, hiszen a hőmérséklet csúcsértéke 0 és +3 °C között alakul, ezért gyenge olvadás lesz a jellemző. A keleti szél délutánra mindenütt gyenge vagy mérsékelt lesz.

Pénteken túlnyomóan borult égboltra ébredhetünk, legfeljebb délen vékonyodhat el kissé a felhőzet. Északon és keleten szórványosan, máshol helyenként várható havazás, hószállingózás. A szél nyugatira, északnyugatira fordul és jobbára mérsékelt marad, de a Kisalföldön megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -3 °C között, délnyugaton helyenként egy-két fokkal ez alatt alakul.

Szombat: Gyakori felhőzetnövekedés, elszórtan zápor,zápor.
Vasárnap: Helyenként erősen megnövekvő felhőzet, elszórtan zápor,zápor.
Hétfő: Többnyire erősen felhős ég, szórványosan gyenge zápor, néholzápor.
Kedd: Erősen felhős, borult ég, többfelé kisebb zápor, néholzápor.
Szerda: Időnként erősen megnövekvő felhőzet, elszórtan várható zápor.

Orvosmeteorológia


Csütörtökön is kettős fronthatás érvényesül, levertebbek, fáradtabbak, dekoncentráltabbak lehetnek az arra érzékenyek, fejfájás és vérnyomás ingadozás is jelentkezhet. A szeles időjárás miatt egyeseknél szintén fejfájásos tünetek jelentkezhetnek.
A téliesre fordult időjárásban öltözködjünk rétegesen. Próbáljunk meg minél több gyümölcsöt, vitamint fogyasztani, mellyel erősíthetjük szervezetünk védekezőképességét!

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön országszerte számíthatunk vizes, sónedves, főként a Dunántúlonkásás vagy havas útszakaszokra. Az éjszaka a Dél-Dunántúlon, délen az élénk, olykor erős szélfúvást okozhat, a menetidő jelentősen meghosszabbodhat. Napközben már nem várható jelentősebbfúvás. Ügyeljünk a megfelelő követési távolság betartására. Közlekedjünk körültekintően, ügyelve magunkra és egymásra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Kövessen minket a Facebookon is!