Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. március 17. 15:40 | Szerző/forrás: index.hu

Már 262 forintnál is olcsóbb az euró

Már 262 forintnál is olcsóbb az euró
Tizenöt havi csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, aminek elsődleges oka, hogy nő a kockázatvállalási étvágy a pénzpiacokon, jó a befektetők hangulata.

Folytatta a forint az elmúlt napokban megfigyelt erősödését a devizapiacon. Kora délután az euróval szembeni árfolyam áttörte a 262-es szintet, igaz, rövid ideig tudott csak alatta maradni. Délután fél három tájban 262,30 forint körül járnak az eurójegyzések a bankközi piacon.

A 261,90 forintos eurókurzus 15 havi csúcsnak felel meg a hazai valuta szempontjából. Legutóbb 2008 decemberében volt ennél erősebb a forintárfolyam.

A svájci frankkal szemben is felértékelődött a forint, de ott egyelőre a lélektaninak számító 180 forintos szintet még nem tudta átszakítani a kurzus.

A forint erősödésének alapvetően nemzetközi okai vannak. A világ pénzpiacain napok óta optimista hangulat uralkodik, amely több tényezőből is táplálkozik. Egyrészt az EU határozottabban áll a görögök mögé, ha az ország bajba kerülne [1], készek segítséget nyújtani a helléneknek. (A legfrissebb hír szerint egyébként a görögök privatizációt indítanának be, hogy ezzel is mérsékeljék az államadósságukat.) Másrészt, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed keddi ülésén változatlanul, gyakorlatilag nulla százalékon hagyta az irányadó kamatot és utalást tett arra, hogy jó darabig nem kíván szigorítani. Harmadrészt, a befektetők egy része technikai alapon kereskedik, és ők a további erősödés irányába igyekeznek tolni a forintot.

És az egy hónap múlva sorra kerülő parlamenti választások után még az is könnyen megeshet [2], hogy a 250-260 forintos sávba táncol az euró. Igaz, mondják elemzők, valószínűleg utána kicsit visszagyengül a forint árfolyama, mert a 260 alatti árfolyam nem nagyon érdeke egyelőre a magyar gazdaságnak.

Kövessen minket a Facebookon is!