Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. március 25. 13:38

Civil menedzserek lesznek

Civil menedzserek lesznek
Félidejéhez érkezett a Bács-Kiskun Megyei Civil Központ által megvalósított projekt, amely civil szervezetek fejlesztését tűzte ki célul. A TÁMOP 5.5.3 pályázat keretében 40 egyesületet, illetve alapítvány képviselőjét iskolázták be egy 264 órás tanfolyamra.

A képzés során civil menedzsereket oktatnak öt témakörben. A civil menedzsment alapjai mellett pályázatírást, projekttervezést, számítástechnikát, valamint marketing ismereteket tanulnak, illetve a partnerség, a szociális gazdaság és a stratégiai tervezés alapjait sajátítják el.

Most, amikor az akkreditált civil menedzser tanfolyam a félidőnél jár, megkérdeztünk néhány résztvevőt, hogyan értékelik az eddigieket, milyen segítséget jelent majd további munkájukban?

 

Harczi Sándor, a Gyermekkert Kecskeméti Waldorf  Egyesület vezetője: − Amikor jelentkeztünk erre a képzésre, nem tudtuk konkrétan, mire számíthatunk. Rövidesen kiderült, nagyon jó lépés volt. Az előadások érdekesek és színvonalasak, sok információt nyújtanak. Mióta a képzésben részt veszünk, már beadtunk egy uniós pályázatot is, amelyhez sok segítséget kaptunk. Az is hasznos lesz a későbbiekben, hogy több civil szervezetet megismerünk, amelyekkel reményeink szerint akár közös projekteket is megvalósíthatunk.

 

Knoll Tiborné, a Fiatal és Felnőtt Cukorbetegek Egyesületének vezetője: - Már ötödik éve, hogy elnök vagyok, és eddig mindent saját magamtól kellett megtanulnom a civil szervezetekről. Még soha nem volt ilyen nagyszerű lehetőség, hogy egy intenzív tanfolyam keretében sajátíthattam el az ismereteket. Pedig ma már civil szervezetet felelősséggel vezetni csak akkor lehet, ha kellő tudás birtokában vagyunk, hiszen egy egyesület pénzügyei például ugyanolyan pontosságot igényelnek, mint egy cégnél. Ez a képzés ugrásszerű fejlődést jelent számunkra, és igyekszünk ki is használni a lehetőséget, amit adott nekünk. Tervezzük, hogy rendszeresen fogunk pályázatot beadni, mert ma már az anyagi források megteremtésének ez az egyik legjobb módja. Remélem, hogy a közeljövőben növekszik ismertségünk mind a városban, mind a megyében, mert a képzés alatt több civil szervezettel is megismerkedtünk. A szakmai alapot tehát ezen a tanfolyamon megkapjuk, már csak rajtunk múlik, hogy tartalommal is megtöltsük.

 

Tátrai Lilla, a Pedagógia Sub Rosa Egyesület tagja: - Ez a  képzés számomra kinyitotta a világot a civil szféra felé. Eddig csak hiányos ismereteim voltak, de most az alapoktól kezdve mindent megtanulhatok. Így jobban áttekinthető, átlátható lesz számomra, ami a további munkámat megkönnyíti, illetve tudatosabbá teszi. Különösen jó volt a pályázatírási modul. Ebben az évben ennek hatására már 6 pályázatot adtunk be, reméljük nyerni is fogunk, és meg tudjuk valósítani ötleteinket. Nagyon sokat tanulunk a képzésben résztvevő más civil szervezetektől is. Megbeszéljük a napi problémákat, ötleteket adunk egymásnak, és már arra is volt példa, hogy közös programon vettünk részt. Úgy gondolom, még több civil szervezetnek részt kellene venni ilyen képzésen, de legalább a vezetőknek. Ez ahhoz is hozzájárulna, hogy a civil szervezetek szerepe, súlya megnövekedjen.

Kövessen minket a Facebookon is!