Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. március 26. 09:56

Szentkirályi hölgy a gazdák elnöke

A közelmúltban megalakult a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (MAGOSZ) Ifjúgazda Tagozata. Elnökük egy fiatal szentkirályi gazdálkodó, Orosz Krisztina lett, aki a lendületes fiatalok és tapasztalt öregek összefogásától reméli a hazai mezőgazdaság felemelkedését.

- Szép számmal akad még olyan fiatal, aki a mostoha viszonyok ellenére, szilárdan kitart a gazdálkodás mellett – nyilatkozta Kis Miklós, a tagozat országos elnöke. - Az ő segítségükre van szükség ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság talpra állhasson, ezt a feladatot az idősek már nem tudják elvállalni. Az informatika mára a traktorok mellett a gazdasági épületekben is tért hódított, a kockásfüzethez és ácsceruzához szokott gazdálkodók azonban, minden egyes elektronikus bevallással megszenvednek. Az idősebbek nem képesek a modern kor követelményei szerint kezelni a számítógépet, az Internetet. Ma már a mezőgazdaságban használt gépek üzemeltetése is olyan szaktudást igényel, ami az éltesebb gazdák esetében gyakran hiányzik.

A frissen alakult Bács-Kiskun Megyei MAGOSZ Ifjúgazda Tagozatának elnöke Olasz Krisztina, 2002 óta agrármérnök, Nagykőrös közelében, kétszáz hektáron gazdálkodik. Elsősorban biogabonát, illetve vetőmagnak kukoricát és napraforgót termel, de van egy 25 hektáros gyümölcsöse is. Elsődleges célja összefogásra ösztönözni a megye fiatal gazdáit.

- Mivel a mezőgazdasági termelők többsége középkorú vagy még idősebb, a fiatalabb korosztálynak pedig, nincs karakteres arculata a szakmában, érdekérvényesítő képességük is gyenge. Az uniós csatlakozás nem váltotta be a termelők reményeit, s a hazai mezőgazdasági szektor hátrányos helyzetben van. A kis, közepes és családi gazdaságoknak sokkal több támogatást kellene adni a jelenleginél, különösen a fiatal termelőket kell helyzetbe hozni. Szabályokkal kell megakadályozni a külföldiek földvásárlását, ahol szükséges, be kell avatkozni az agrárpiaci folyamatokba is. Fontos támogatni a hazai gépgyártást is, a feldolgozóipar feltámasztása mellett - sorolja a legszükségesebbnek ítélt lépéseket az ifjú elnök. – Olyan jogszabályok kellenek, amelyek a mi érdekeinket is szolgálják.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!