Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. március 26. 10:02

Ilyen mértékben soha nem fejlődött Kecskemét és térsége

Ilyen mértékben soha nem fejlődött Kecskemét és térsége
Véget ért egy választási ciklus, elérkezett a számadás ideje. A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DARFT) eddigi munkájáról, legfontosabb eredményeiről kérdeztük a tanács társelnökét. Dr. Balogh László határozott véleménye: a tanács a lehetőségekhez képest hatékonyan dolgozott, és különösen értékes eredménynek az egészségügy terén elért fejlesztéseket tartja.

1500 új munkahely

-Miként értékeli a DARFT elmúlt két éves munkáját?

- 2007 és 2013 között 208 milliárd forint áll a rendelkezésünkre. Az elmúlt két évben ennek már csaknem a felét, pontosan a negyvennégy százalékát felhasználtuk olyan fejlesztésekre, amelyeket a kezdetekkor kijelöltünk magunknak.  Elfogultság nélkül is azt állíthatom, hogy ez jó arány – nyilatkozta lapunknak dr. Balogh László.

- Mely kistérségek voltak a legeredményesebbek?

- Szeged és Kecskemét vitte el a legtöbb pénzt, vagyis Bács-Kiskun megye jól szerepelt.  A pályázók mintegy 90 milliárd forint összeget nyertek el európai uniós pénzből, és ehhez önrészként 40 milliárd forintot tettek hozzá, tehát összesen 130 milliárd folyt bele a gazdaságba. Hol ez a pénz? A világgazdasági válság közepén, egy munkanélküliséggel küszködő térségben, 1500 munkahelyet teremtettünk két év alatt, valamint - többek közt  - hatvan iskolát, és tizenkilenc egészségügyi intézményt tettünk rendbe.

- Van olyan dolog, amit megváltoztatna, ha lehetősége lenne rá?

- Gyorsítanám a rendszert, hogy a pénz mihamarabb bekerüljön a gazdaságba, de szükség lenne valamiféle kiegyensúlyozásra is, mert a statisztikák azt mutatják, hogy a gazdagabb települések többet nyertek, mint a szegényebbek. A sikeresség érdekében azonban, mindenképpen a szigorú, bürokratikus elbírálási mechanizmuson kellene változtatni, mert eddig a pályázatoknak durván csak a 30 százaléka lett eredményes.

Bővül a város vonzáskörzete

- A DARFT egyik legnépszerűbb kiírása a közlekedési pályázatok voltak, ebbe tartozik a közutak, a kerékpárutak, valamint a közösségi közlekedés fejlesztése. Összesen 16,5 milliárd forintot költöttünk két év alatt ezekre a célokra, amelyből többek közt 81 kilométer belterületi út épült és 220 kilométer közút került felújításra. A legtöbb pályázat Bács-Kiskun megyéből érkezett, de ebben semmi különös nincs, hiszen a régióban az utak több mint ötven százaléka itt található. A közösségi közlekedés fejlesztésére a Kunság Volán 280 millió forintot nyert. Kecskemétnek nagyon jó volt a kerékpárút pályázata, ez mintegy 300 millió forint értékű támogatást ért, de a Mercedes Gyárhoz bevezető út megvalósulását is támogattuk 250 millió forinttal. 2010-ben elindul az Északi-elkerülő út megépítése,  2011-ben pedig, az M8-asé, amelynek első szakasza egy 77 milliárd forint értékű beruházás. Ez a Pentele hidat köti össze Dunavecsén keresztül Kecskeméttel. A másik szakasz - amely 72 milliárd forintból valósul meg - városunktól Szolnokig vezet majd. Ebbe a fejlesztési körbe tartozik még az M44-es út megvalósítása, amelyen keresztül Békés megye bekapcsolódik  majd a Budapest, Kecskemét, Szeged tengelybe. Első kézből elmondhatom, hogy a bírálóbizottság döntésén már túl van a Csalánosi út pályázata, ami azt jelenti, hogy 277 millió forint úttámogatást nyer majd el Kecskemét.

Biztonságosabb egészségügy

- Az egészségügyben három fejlesztési területet hangsúlyoznék. Az egyik a kiemelt nagy kórházak fejlesztése: ebbe tartozik a szegedi klinika 11 milliárd forintos, valamint a kecskeméti megyei kórház 10 és félmilliárd forint értékű fejlesztése – mondta dr. Balogh László. - Ez utóbbi támogatásnak csaknem a fele épületbővítésre fordítódik: korszerűsödik belőle a nőgyógyászat, valamint a gyermekgyógyászat, de létesülni fog egy szívkatéteres laboratórium is, amely már nagyon hiányzott e megyei intézmény struktúrájából. A pénz másik jelentős részét a műszerfejlesztés teszi ki, amelyből többek közt az onkoradiológiai központ bővül egy korszerű MR készülékkel, a fennmaradó mintegy tíz százalékot pedig, informatikai fejlesztésre fogják felhasználni. Ezen felül a kórház elnyert még egy hatszázmillió forint értékű támogatást is a sürgősségi ellátásának a korszerűsítésére.

- A fejlesztések másik nagy csoportja a kistérségi járóbeteg-ellátó központok kiépítése, azzal a céllal, hogy tehermentesítsék a kórházakat. Ebből - hétszázmillió és egymilliárd forint közti értékben - négy épül Bács-Kiskun megyében: Dunavecsén, Kiskunmajsán, Bácsalmáson és Jánoshalmán. A projektben az épületeket fogják rendbe hozni, valamint a műszerparkot is korszerűsítik, amit a háziorvosi rendelők fejlesztése követ majd.

Kövessen minket a Facebookon is!