Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 1. 11:26

II. János Pálról elnevezett kápolna épül a kórházudvaron

A folyamatban lévő nagyszabású beruházásokkal – a kórház egy telephelyre költöztetésével és a sürgősségi betegellátó osztály megújításával – párhuzamosan egy ökumenikus kápolna is felépül a kecskeméti megyei kórház udvarán. A hírt a napokban jelentették be a közreműködő felek. A kórház, a fenntartó megyei önkormányzat, és a város partnere a templomépítésben és adománygyűjtésben nagy tapasztalatokkal rendelkező Porta Egyesület lesz.

Dr. Svébis Mihálykórházigazgató kérdésünkre elmondta, hogy az épületet Marosi Miklós Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész tervezi. Az ő nevéhez fűződik az eredeti, 1980-ban épült Nyíri úti telephely, és tervezőasztalán készültek el a Pólus projekt tervei is. A kápolna pontos helye egyelőre még nem dőlt el, szeretnének könnyen megközelíthető, kellemes helyet találni a kórház területén.

A főigazgató hangsúlyozta: mindig is figyelmet fordítottak arra, hogy a betegeknek kórházi gyógykezelésük ideje alatt is lehetőségük legyen vallásuk gyakorlására. Az intézménynek saját kórházlelkésze van, és a beteg kérésére valamennyi felekezet képviselője látogatást tesz az intézményben. Évek óta minden vasárnap tartanak ökumenikus istentiszteletet, és ennek látogatottsága is mutatja, hogy jelentős igény mutatkozik a kórházi kápolnára.

Bányai Gábor,a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke beszámolt arról, hogy a fenntartó megyei önkormányzat nevében a kórházi ökumenikus imaház tervei kapcsán tárgyalásokat folytattak az egyházakkal. A katolikus és a református egyház egyaránt elfogadta azt a javaslatot, hogy II. János Pál pápa nevét vegye fel a kápolna. Ennek különös aktualitást ad a nagy köztiszteletnek örvendő pápa idei boldoggá avatása is.

Dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere – úgy is, mint a kórház egykori igazgatója – örömét fejezte ki, hogy ez a régi igény végre valóra válhat. Véleménye szerint sok embernek nyújthat óriási segítséget betegsége, és az azzal járó kezelések, lelki nehézségek elviselésében, ha hitét méltó körülmények között gyakorolhatja. Ezért is állt a város a kezdeményezés mellé.

Kövessen minket a Facebookon is!