Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 11. 11:33

A magyar konyha fesztiváljai

A magyar konyha fesztiváljai
Garaczi János mesterszakács is nehéz évre és kemény télre tekint vissza. De ahogy egyre szebb arcát mutatja a tavasz, a magyar szakács olimpiai válogatott trénere, a lajosmizsei Tanyacsárda messze földön híres séfje is bizakodó a jövőt illetően. - Én remélem, hogy a gazdaságban és a gasztronómiában egyaránt fellendülés következik – nyilatkozta lapunknak a sok becses szakmai díjjal kitüntetett mesterszakács. - Ha nem is várhatunk csodákat, de az mindenképpen reményre ad okot, hogy az idei esztendő a fesztiválok évének ígérkezik. Magyarországon már a kis falvak is rendeznek gasztronómiával kapcsolatos megmozdulásokat, a legkülönbözőbb ételeket ünnepelve, amiknek többsége hagyománnyá vált az évek során. És ez minden vendéglátónak biztató jel.

- Az étkezési szokásainkban, a gasztronómiai kultúránkban mindig történik egy kis változás. Ám ettől függetlenül, a magyar konyhából nem hiányozhatnak a klasszikus magyar ételek. Amik idényjelleggel friss, magyar alapanyagokból készülnek. Ezek is olyan nemzeti kincsek, amiket meg kell őriznünk az utánunk jövő nemzedékeknek. Ha adva van a jó recept és a jó alapanyag, akkor már minden a szakácson múlik. Sajnos, a szupermarketek világában sokan csak az árakat nézik. Az igazán jó magyar konyhára való nyersanyagokra elsősorban a tanyák környékén találhat az igényes szakács, legyen szó húsról, zöldségről vagy gyümölcsről. Ott, ahol tápok, vegyszerek nélkül, őseink termelési és tenyésztési szokásait követve sarjad a lábasba való. A magyar tanyák kapirgáló vagy röfögő, hagyományos takarmányokon nevelt jószágainak az ízük is teljesen más, mint a gyárszerű telepeken nevelteké. Tessék kipróbálni!

- Az említett gasztronómiai fesztiváloknak – a vendéglátás felpezsdítése mellett – egyfajta hagyományőrző szerepük is van. Hiszen általában az adott tájegység jellegzetes zöldség- és gyümölcsféleségeihez igazodva szerveződnek, ahol kényesek a termelők a portékáik minőségére. Egy szabolcsi szilva, vagy egy makói hagyma fesztiválon könnyen meggyőződhet róla bárki, mennyivel finomabbak az itt fellelhető termékekből készült ételek, mint amiket a hipermarketekben kínálnak – állítja a neves mesterszakács.

Kövessen minket a Facebookon is!