A magyar konyha fesztiváljai
- Az étkezési szokásainkban, a gasztronómiai kultúránkban mindig történik egy kis változás. Ám ettől függetlenül, a magyar konyhából nem hiányozhatnak a klasszikus magyar ételek. Amik idényjelleggel friss, magyar alapanyagokból készülnek. Ezek is olyan nemzeti kincsek, amiket meg kell őriznünk az utánunk jövő nemzedékeknek. Ha adva van a jó recept és a jó alapanyag, akkor már minden a szakácson múlik. Sajnos, a szupermarketek világában sokan csak az árakat nézik. Az igazán jó magyar konyhára való nyersanyagokra elsősorban a tanyák környékén találhat az igényes szakács, legyen szó húsról, zöldségről vagy gyümölcsről. Ott, ahol tápok, vegyszerek nélkül, őseink termelési és tenyésztési szokásait követve sarjad a lábasba való. A magyar tanyák kapirgáló vagy röfögő, hagyományos takarmányokon nevelt jószágainak az ízük is teljesen más, mint a gyárszerű telepeken nevelteké. Tessék kipróbálni!
- Az említett gasztronómiai fesztiváloknak – a vendéglátás felpezsdítése mellett – egyfajta hagyományőrző szerepük is van. Hiszen általában az adott tájegység jellegzetes zöldség- és gyümölcsféleségeihez igazodva szerveződnek, ahol kényesek a termelők a portékáik minőségére. Egy szabolcsi szilva, vagy egy makói hagyma fesztiválon könnyen meggyőződhet róla bárki, mennyivel finomabbak az itt fellelhető termékekből készült ételek, mint amiket a hipermarketekben kínálnak – állítja a neves mesterszakács.