Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 12. 05:46 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Csapadékos, hűvös idő a hét elején

Csapadékos, hűvös idő a hét elején
A hét első napjaiban gyarkan lesz borult az ég, és az ország jelentős területén kiadós csapadékra van kilátás. A hőmérséklet jó néhány fokkal a sokéves átlag alatt marad, majd csütörtöktől kissé melegszik az időjárás.


\"Advertisement\"

Ma általában erősen felhős, vagy borult idő lesz, legfeljebb északkeleten vékonyodik el, szakadozik fel átmenetileg a felhőzet. Ismétlődő esőre, záporra számíthatunk, a Tiszántúlon zivatar sem kizárt. Kiadós mennyiségű csapadékra van kilátás.  Este átmenetileg csökken a csapadékhajlam.  Élénk, helyenként erős lesz az északkeleti,  keleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke általában 7, 12 fok között alakul, de keleten, északkeleten elérheti a 16 fokot.

Kettősfront alakítja  a Kárpát-medence időjárását, sokak számára fejfájást, fáradékonyságot okozva. Az időjárás szervezetre gyakorolt hatásairól részletesen itt olvashat. A légszennyezettség a szeles, záporos időnek köszönhetően minimális szinten van. A pollenkoncentráció az esős területeken jelentősen csökken, máshol a fűz és a nyír pollenje nagyobb számban van jelen a levegőben.
A közlekedők sokfelé számíthatnak esőtől nedves utakra, a féktávolság jelentősen megnövekedhet. Az erős oldalszél kedvezőtlenül befolyásolja a gépjárművek menetstabilitását. Szükségünk lesz a tavaszi kabát alatt meleg pulóverre, és ne hagyjuk otthon az esernyőt, esőkabátot sem. 

Kedden jobbára borult lesz az ég, az ország nagy részén ismétlődő jelleggel várható eső, záporeső, keleten helyenként zivatar. A Dunántúlon a reggeli órákban azonban rövid időre felszakadozhat, csökkenhet a felhőzet, majd ott is újra csapadékosra fordul az időjárás. A mérsékelt délkeleti szél csak zivatarok környezetében erősödik meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8, 13 fok között alakul, ennél kissé melegebb keleten lehetséges.

Szerdán a nap első felében túlnyomóan borult lesz az ég, és továbbra is számítani kell esőre, záporesőre, helyenként kiadós csapadék hullik. Majd délutántól dél felől felszakadozik a zárt felhőzet, és helyenként a déli országrészben átfutó záporok, zivatarok alakulnak ki. Általában mérsékelt lesz a délkeleti szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 14 fok között alakul, északkeleten lesz a hűvösebb.

Csütörtökön változóan, időnként erősen felhős lesz az ég az ország területén. Elszórtan kisebb eső, délután rövid zápor, néhol zivatar még kialakulhat. Néhol megélénkül az északias szél. 11, 16 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Pénteken általában napos idő várható, de kisebb körzetekben keleten átmenetileg megnövekedhet a felhőzet, és átfutó zápor kialakul. Megélénkül, a Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul.

Szombaton délen túlnyomóan napos idő várható, északon délután megnövekszik a felhőzet, és ott kisebb esőre, záporesőre lehet számítani. megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. A maximum hőmérséklet 14, 19 fok között valószínű.

Kövessen minket a Facebookon is!