Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 16. 18:29 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

Mi az országzászló üzenete?

Mi az országzászló üzenete?
Miért két rúdon leng a zászló? És pontosan hogyan is fog kinézni az emlékmű? Mi az országzászló üzenete? Ezekre a kérdésekre keresett választ a Hírös Hírek stábja, amikor ellátogatott abba az építész irodába, ahol a készítők dolgoznak.

Itt, ebben az irodában tervezték meg az országzászlót. Három építészmérnök: Babinszky Tünde, Katkics Tamás, valamint a képeken nem látható Vásárhelyi Dániel munkája. A Kecskeméti Építészek Környezetvédő Egyesületének tagjai közel egy hónapig készítették a látványterveket. A pályázati kiírásban például olyan igény is ki lett írva, hogy szerepeljen a nagy magyar koronás, angyalos címer.

„Az egész országzászlónál ez lenne egy szobrászati alkotás, egy térplasztika, ahol a két zászlórúd között, a rudakra erősítve mintegy térplasztika lebegve jelennének meg az angyalok. Bronzból készülnének és tartanák ezt a szintén térben megalkotott, tűzzománc technikával készült címert" - mondta el Babinszky Tünde építészmérnök.

És, hogy miért pont kettő zászlórúd? Egyrészt azért, mert elegánsabbnak fest.

„A másik talán egy szimbolikus jelentése ennek, hogy Magyarország ugye mindig is a nyugat és a kelet közé befeszült, mert más kultúra, más politika és nyugatról is, keletről is tépázták a magyarokat a történelem során. És valahol ezt a kifeszítettséget szimbolizálná ez a két zászlórúd” - nyilatkozta Katkics Tamás építészmérnök.

Vajon mit jelent a mai ember számára az országzászló?

„A történelem folyamán ez az ország egy nagyobb alapterületen helyezkedett el és a történelem hozta ahogy hozta, szét lettek választva ezek az országrészek egymástól, de nyilvánvaló, hogy mind a mai napig laknak itt magyar emberek, akik magukat magyarnak vallják, magyar anyanyelvűek és ezekkel az emberekkel mi összetartozunk” - mondta el Katkics Tamás építészmérnök. 

Például ezt fejezi ki az is, hogy az emlékmű egésze ugyanabból a magyar süttői mészkőből készül majd el.

Kövessen minket a Facebookon is!