Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 19. 10:16

Felújítják a kecskeméti Mária grottát

Felújítják a kecskeméti Mária grottát
Néhány éve szinte az utolsó szegletéig megújult a város legrégebbi épülete, a Barátok temploma. Az óriási anyagi ráfordítással elvégzett restaurálás és korszerűsítés nyomán kialakult az Alföld egyik legszebb mediterrán jellegű udvara is, amely a főtér egyik turistalátványossága, közkedvelt pihenőhelye lett. Messze túlmutat ez a hely az egyházi funkción: a városi polgárság találkozási helye. Felekezeti hovatartozástól függetlenül kevés kecskeméti pár esküvői fotóalbumából hiányzik az itt készült fénykép.

Az átfogó megújulásból annak idején csupán az udvar szerves részét képező Mária grotta, valamint a kerítés maradt ki. Ezt a hiányt szeretné most pótolni a Porta Egyesület, és az említett részekkel teljessé tenni a nem csak szakrális értelemben, de várostörténetileg is meghatározó jelentőségű épület megújulását.

A grotta olasz eredetű szó, jelentése: barlang, földalatti üreg. Az építészetben – különösen kertek díszítésénél – faragatlan sziklákból, cseppkövekből mesterséges, boltozott üregeket készítenek, amelyből többnyire víz fakad. Egy ilyen Mária kegyhely ékesíti a Barátok temploma belső udvarát is, a körülötte lévő emlékfallal. Az itt található több száz emléktábla – amelyek gyógyulásért, gyermekáldásért, családok egymásra találásáért, földi csodákért mondanak köszönetet – ugyanennyi emberi sors: egy város történetének hétköznapjai.

A megújítást a kezdeményezők szeretnék kiterjeszteni a városi tájékoztatási tábláknak is helyet adó kerítésfalra, továbbá a művészeti színvonalú Tillinger-féle kovácsoltvas kerítésre.

A Porta Egyesület idei vállalásai között kiemelkedő helyet foglal el e városképi jelentőségű főtér részlet legmagasabb színvonalú megújítása, a várossal, az adományozókkal és az egyházzal közösen oly módon, hogy az maradéktalanul valóra váltsa Kecskemét főtér ideáit.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület