Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 19. 12:39

Elektromobil verseny 2010

Képgaléria
Elektromobil verseny 2010
Minden négyzetméterre jutott egy mérnök Miskolcon Ha Föld napja, akkor Elektromobil verseny - 6 országból érkezett a 80 környezetkímélő, elektromos hajtású autó - Több ezer egyetemista szurkoló, izgalmasabbnál izgalmasabb marathoni futamok - Régió legnépszerűbb Föld napi eseménye, - Segélyakció kezdeményezése az árvíz károsultjainak - Tájrehabilitáció májusban a verseny helyszínén

A Föld Napja alkalmából idén második alkalommal mérték össze teljesítményüket azok az elektronikus hajtással rendelkező járművek, melyeket magyar felsőoktatási intézmények hallgatói csapatai terveztek és kiviteleztek a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. által hirdetett versenyre. Az ökoautókba ezúttal 6-6 kéziszerszámot kellett beépíteni, így a 80 járgányt összesen 480 Bosch kéziszerszám hozta mozgásba, melyeket a pisztoly eldördültekor a startvonalon illesztettek a csapatok megálmodott kocsijaikba. Miskolc egy napra a mérnökök nemzetközi szintű fellegvára volt, hiszen 6 országból több ezer hallgató – versenyzők és szurkolók – lepte el a várost, hogy ismét bebizonyíthassák: az „Életre tervezve“ nem csupán egy jól csengő szlogen.

„ (…) Napjainkban az innováció kulcsfontosságú a globális fejlődés biztosításához. Kiemelt jelentőségű az a felelős nagyvállalati attitűd, mely a fiatal generációt bevonó programokkal aktivizál, hiszen ez adhat válaszokat a jövő kihívásaira.” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Horváth Attila, a Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója.

Futam eredmények

A gyorsulási futam bajnokaként az egyetemi csapatok közül a Debreceni Egyetem EEFM TEAM elektromobilja, míg a középiskolások kategóriájában a kassai Andrássy Gyula Szakközépiskola GÉPace csapatának járgánya futotta a legjobb időt. A műszaki megoldás alapján a kecskeméti GAMF egyetem hallgatói közül verbuválódott LECSÓ nevű csapat kreációját díjazta első helyezéssel a zsűri, míg a Miskolci Egyetem GÉPÉSZ CAR csapat hallgatói büszkélkedhetnek a legdizájnosabb autóval a közönség szavazatai alapján.A körverseny középiskolások fordulójában is a kassai Andrássy középiskolás csapata aratta le a babért. Az egyetemisták és főiskolások között lezajlott körverseny, vagyis a 2010-es Elektromobil verseny abszolút győztese a Miskolci Egyetem CSETTEGŐK csapata lett. A verseny győzteseit a tárgyi nyeremények és természetesen az „Az Év Elektromobilja” cím mellett stuttgarti tanulmányúttal jutalmazták a szervezők.

Egész napos program kavalkád

A miskolci Sportcsarnok előtt rendezett gigászi méretű, egész napos családi rendezvényt óriási érdeklődés kísérte, a két műsorvezető, Görög Zita és Szujó Zoltán fergeteges társaságában több tízezer látogató szurkolt a vállalkozó kedvű fiataloknak és különleges járgányaiknak, s a futamok szüneteibenkreatív, szabadtéri akadályversenyen mérhették össze tudásukat felnőttek és gyerekek. A WWF hasznos, hétköznapi környezettudatos tippekkel felpakolt klímaautója mellett robotbemutató, jégszobrászat, Rally-autó bemutató és zenés, színpadi előadások sora szórakoztatatta a nagyérdeműt. 

 „Az Elektromobil verseny komoly kihívások elé állítja a mérnökhallgatókat. Az innováció és fenntarthatóság üzenete mellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy a világnak, a hétköznapi embereknek is megmutassuk: a mérnökök nem elefántcsonttoronyban üldögélő, a számítógépek billentyűit ütögető csodabogarak, hanem kreatív, sokszor nemzetközi kitekintéssel bíró, csapatmunkában együttműködni képes, trendi fiatalok. A szebbik nemnek hirdetett futamindító- és Elektromobil szépe verseny hatalmas sikere és a kiegészítő programokon megjelent több ezer érdeklődő is azt bizonyítja, hogy a fiatal mérnökök nagy népszerűségnek örvendenek.” – mondta el kérdésünkre Zemlényi Tamás, a verseny főszervezője.

Eredmények

A gyorsulási futam bajnokaként az egyetemi csapatok közül a Debreceni Egyetem EEFM TEAM elektromobilja, míg a középiskolások kategóriájában a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola GÉP-ACE csapatának járgánya futotta a legjobb időt. A műszaki megoldás alapján a kecskeméti GAMF egyetem hallgatói közül verbuválódott LECSÓ nevű csapat kreációját díjazta első helyezéssel a zsűri, míg a Miskolci Egyetem GÉPÉSZ CAR csapat hallgatói büszkélkedhetnek a legdizájnosabb autóval a közönség szavazatai alapján.A körverseny középiskolások fordulójában is a kassai Andrássy középiskolás csapata aratta le a babért. Az egyetemisták és főiskolások között lezajlott körverseny, vagyis a 2010-es Elektromobil verseny abszolút győztese a Miskolci Egyetem CSETTEGŐK csapata lett. A verseny győzteseit a tárgyi nyeremények és természetesen az „Az Év Elektromobilja” cím mellett stuttgarti tanulmányúttal jutalmazták a szervezők.

További eredmények

Körverseny – egyetemek, főiskolák

2. helyezett MEKK MESTER, Óbudai Egyetem

3. helyezett MK INTERCEPTOR, Debreceni Egyetem és GÉPÉSZ CAR Miskolci Egyetem

Körverseny – középiskolások

2. helyezett VÉRNYÚL, diósgyőri Vasgyári Szakközépiskola

Gyorsulási futam - egyetemek, főiskolák

2. helyezett CSETTEGŐK, Miskolci Egyetem

3. helyezett  MK INTERCEPTOR Debreceni Egyetem

Gyorsulási futam – középiskolások

2. helyezett AKKSI-FALÓ, kazincbarcikai Surányi Endre Szakközépiskola,

3. helyezett VÉRNYÚL, diósgyőri Vasgyári Szakközépiskola

Műszaki megoldás és kivitelezés

2. helyezett CSETTEGŐK, Miskolci Egyetem

3. helyezett KUVASZ, kecskeméti GAMF

Közönségszavazás eredménye a legdizájnosabb elektromobil kategória

2. helyezett CSETTEGŐK, Miskolci Egyetem

3. helyezett GÉPACE, kassai Andrássy Gyula Szakközépiskola

Kövessen minket a Facebookon is!