Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 20. 10:41 | Szerző/forrás: vg.hu

Veszteségek a hamu alatt - A Malév 3 milliárdot is bukhat

Veszteségek a hamu alatt - A Malév 3 milliárdot is bukhat
Kármentés. Európa több kulcságazata is nehéz helyzetbe kerülhet a vulkánkitörés nyomán – szakértői becslések szerint akár a 2010-re tervezett teljes GDP-növekedés is a tűzhányó áldozatául eshet.

A légiközlekedési szakma európai összefogással igyekszik úrrá lenni a nehéz helyzeten: a légi zárlat enyhítéséért lobbiznak Brüsszelben, de szóba került már, hogy az érintettek – a versenyjogi aggályokat félretéve – állami támogatást kaphassanak.
Ha a vulkánkitörés nyárig sem hagyna alább, az európai turizmus is komoly visszaeséssel lesz kénytelen szembenézni. Becslések szerint az iparág heti veszteségei akár a 10 milliárd dollárt is elérhetik. A gyorsan romló árukat exportálók és az expressz kézbesítők még csak várható veszteségeik felmérésénél tartanak. Magyarországon a Malévnak eddig több mint egymilliárd forintos bevételkiesést okozott a légtérzár, a teljes kár azonban elérheti a hárommilliárd forintot.

A Budapest Airportnál még számolják a veszteségeket. A budapesti szállodák is szenvednek az elmaradó turistáktól, becslések szerint napi százmillió forint a forgalomkiesésük.


Kövessen minket a Facebookon is!