Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 23. 15:03

Kitüntetett rendőrök

Képgaléria
Kitüntetett rendőrök
Kecskeméten idén április 22-én tartották a Szent György-napi ünnepséget, amelyhez – sok éves hagyományához hűen – a kecskeméti Porta Egyesület is csatlakozott. Sárkányölő Szent György évszázadokon át a lovagok, lovas katonák, szíjjártók, fegyverkovácsok, vándorlegények védőszentje volt, ma a rendőrök és a cserkészek ünnepelnek György napján, azaz április 23-án. Az ünnepség ezúttal is szentmisével indult, amit Bárkányi Ernő a Barátok templomában celebrált. Vele együtt mondták el fohászaikat az ünnep résztvevői és kitüntetettei az égi patrónushoz.

Ezt követően „sárkányos früstökkel” folytatódott az ünnep, amelyet együtt fogyasztottak el a a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői, a szolgálatot teljesítő állomány jelesei, és a Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportjának képviselői. A bensőséges találkozón ismételten elkötelezték magunkat a legjelentősebb vitézi erények mellett, és megerősítették abbéli hitünket, hogy a sárkány által megtestesített bűn és kísértés legyőzhető.

Ezt követően a Porta Egyesület rendőri kitüntetéseket adományozott az egyházi műemlékvédelem és az egyházi kincsek megőrzésében kiváló munkát végzett rendőrök jeleseinek.  A díjakat, a vele járó oklevéllel és pénzjutalommal Pintér József, a Seniorátus elnöke, Bárkányi Ernő, aki egyben a kalocsai érseket is képviselte, és Farkas P. József adták át.

Elismerésben részesült:

Pintér Józsefr. törzszászlós, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Kecel Rendőrőrs járőrvezetője.

Forgács Attilar. százados, a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Járőrszolgálati alosztály alosztályvezetője.

Radnai Szabolcsr. törzsőrmester, a Kalocsai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Körzeti Megbízott alosztály körzeti megbízottja.

Tóth Tiborr. százados, a Kecskeméti Rendőrkapitányság Tiszakécske Rendőrőrs őrsparancsnoka. 

 

Feczák László kecskeméti görög katolikus paróchus, szervezőlelkész gondolatai

Szent György Nagyvértanú ünnepén

2010. április 22-án

A rendőrség napján

 

Szent György a római császár hadseregének tisztje volt. Bizonyos adatok szerint történelmi személyként mártírhalált szenvedett a palesztinai Lydda-Dioszpoliszban, Nagy Konstantin császár trónra lépése előtt (303 körül).

Minél távolabb kerülőnk az időben valakitől, annál nehezebb feltárni életének igazi tartalmát és az utókorhoz intézett üzenetét.

Így van ez Szent György alakjával is, akinek tisztelete rendkívüli módon elterjedt elsősorban a keleti egyházban, de a nyugatiban is nagyon sok tisztelője van. A görögök egyenesen „nagyvértanúnak” nevezték, akik között kiemelkedő helyet foglalt el: ő a zászlótartó. Az un. „14 segítő szent” egyike - akiknek közbenjárását különböző betegségekben is kérték.

Lépjünk ki most a legendák és a meseszerű történetek világából és álljon előttünk ennek a kiváló férfinak bátor és rendíthetetlen alakja a maga valóságában és értékében.

Köztudott, hogy 1222-ben az angol birodalom vésőszentjévé választották és így tisztelete nemcsak az ortodox és a katolikus, hanem az anglikán egyházban is megmaradt.

A magyarság körében, már Szent István királyunk idejében megkülönböztetett tisztelettel bírt. A szent István Legendárium szerint többek között Szent György közbenjárásának is tulajdonította azt, hogy győzelmet arathatott a pogányság fölött. Ezt a tényt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Szent Korona, alsó, bizánci részének zománcképein két keleti katonaszent: György és Demeter látható.

Őseink között sok tisztelője volt Szent Györgynek. Csanád, az Ajtony felett aratott győzelem emlékére megépíttette az oroszlánmonostori kolostort az ő tiszteletére. A szentelő Gellért püspök, az első Csanádi székesegyházat szintén Györgynek ajánlotta. – Trianon előtti Hazánkban 40 település viselte Szent György nevét…

Ő nem csak katona volt, nem csak a harci viselet páncélját vette magára, hanem keresztényként küzdött minden ellen, amely sárba tiporta az igazságot. Katonaként nem csak legyőznie, megsemmisítenie kellett az ellenséget, de megvédenie a hazáját és a haza polgárait!

György (görögül: Georgosz) neve földművest is jelent, aki nem engedte szülőföldjét a zsarnoki önkénynek kiszolgáltatni.

Ősi hagyomány a búzaszentelés György napján: a tavaszi határ zöldellő vetéseire, szántóföldjeire és gyümölcsöskertjeire kérjük Isten áldását.

Bene megvalósult Jézus igaz mondása: „Bizony, bizony, mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz. Aki szereti életét, az elveszíti, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti az örök életre” (Jn 12,24-25).

Ő a vértanúk zászlóvivője, akit megszámlálhatatlanul sokan követtek, akik megalkuvás nélkül akarta hűségesek lenni mindahhoz, ami szent és magasztos volt életükben.

György nem csak a keresztény hitéért áldozta fel életét, hanem szülőföldjéért, hazájáért, népéért, akik ellen nem volt hajlandó fegyvert fogni. Így vérével öntözte hazájának szántóföldjeit.

Mindazoknak, a késői utódoknak, akik az Ő oltalmába ajánlják magukat, ugyanazt a lelkületet kell felvenniük! Vagyis a szent példájához méltóan kell betölteni hivatalukat, hivatásukat! Legyen az földműves vagy a fegyveres testületek tagja, nem hozhat szégyent diadalhozó Szent György vértanú alakjára.

Nem veszhet ki lelketekből a lovagiasság eszményképe. A gyöngék és az elesettek védelmére még nagyobb szükség van korunkban. A sárkány – a gonosz – a bűnt személyesíti meg, amely ellen kötelességünk küzdeni. Csak úgy vagyunk képesek szembeszállni a bűnnel, ha mi magunk tiszták tudunk maradni magától a bűntől. Egy rendőrtől elvárja, a társadalom minden tisztes tagja, hogy részrehajlás nélkül szerezzen érvényt a törvénynek.

Óriási a kísértés: de szent Györgyöt semmi nem tudta eltéríteni az igazságtól: sem a fenyegetés, sem a gazdagság ígérete, sem a császár barátsága.

Ő nem hátrált meg az ütközetekben, de a lelkét sem lehetet megfélemlíteni vagy elcsábítani: Hiszen a zászlótartó mutat irányt a többieknek is, hogy merre menjenek. Itt nincs hátra, csak előre! Ő hűséges maradt mindhalálig az Igazsághoz - emberi és isteni mérték szerint is.

Ma is vannak gyönge és védtelen embertársaink, akiket meg kell védeni azoktól, akik a törvényen kívül állnak vagy éppen a törvények fölé képzelik magukat; akik lábbal tiporják a magyar jogrendet és az emberek méltóságát sárba tapossák.

Akik sokszor rátok is a megvesztegetés, a zsarolás, a fenyegetés tisztességtelen fegyvereivel támadnak.

Igen, most is hadba kell vonulni Szent György kései utódainak a sárkányok ellen, harcba kell szállni az igazságtalansággal és a bűnnel.

Sokszor úgy érzitek, és mi civilek is, hogy a rossz oldal, lépésekkel előttetek jár a technikai felszereltségben, talán jobb meg korszerűbb fegyvereik is vannak.

De a törvénynek és az igazságnak sohasem a modern fegyverek vagy a legkorszerűbb technikai felszerelések adják meg az igazi erejét.

A törvény tekintélyét az az ember szavatolja tisztességével és bátorságával, az esküjéhez való hűségével, aki magára ölti az egyenruhát.

A ti kezetekbe emel fel ismét Szent György a lándzsáját, hogy a félelmetes fegyver lesújtson mindazokra, akik semmibe veszik a törvényt és az emberi életet. A ti kezetekben válik útirányjelzővé, hogy segítsetek mindenkinek az igazság törvényének útján eligazodni.

Ugyanakkor oltalmazó pajzzsá válik azoknak, akik tőletek várnak és kérnek segítséget.

Ti vagytok a Rend és Béke őrei. Szolgáljatok és védjetek becsülettel és tisztességgel.

Diadalhozó Szent György példája álljon előttetek, kedves batátaim, hogy erős hittel, bátor elhatározással legyetek hűségesek eskütökhöz és a magyar népetekhez.

Isten áldjon, és minden veszélyben oltalmazzon benneteket!

Kövessen minket a Facebookon is!