Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 26. 20:24

Porta kirándulás a Föld napján

Képgaléria
Porta kirándulás a Föld napján
A Porta Egyesület aktivistái ezúttal is a környezet- és értékvédelem ügye melletti elkötelezettséggel, „zöldekhez” méltó módon ünnepelték meg a Föld napját. Az ünnepségsorozat április 22-én, a kora reggeli órákban szentmisével vette kezdetét. A Barátok templomában közös fohászt mondtak a Teremtőhöz a megőrzésünkre bízott csodáért: a Földért. Ezt követően a Porta-díszteremben Sebestyén Imre kecskeméti képes-levelezőlap gyűjtő kiállításának megnyitóján vettek részt az érdeklődők, és megtekintették a Föld napja alkalmából összeállított kiállítást.

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy ezen a napon buszos kirándulást tesznek az egyesület aktív és pártoló tagjai, melynek során megtekintenek néhányat a közreműködésükkel megújult emlékhelyek, és a környék természeti nevezetességei közül. Ezúttal Solt felé indultak útnak, és első állomásként betértek a Kígyósi csárdába. Itt Hodován László tulajdonos frissítővel fogadta a kirándulókat, majd együtt keresték fel a Porta által korábban, a közeli Kos-Tök szigeten felújított fehérmárvány keresztet. Ezt követően a szikes puszták és az édesvízi mocsarak helyzetéről hallgatott meg rövid tájékoztatást a társaság, majd továbbindultak Soltra. Itt Gál József polgármester volt a lelkes csoport vendéglátója, aki a Vécsey-kastélyba kalauzolta őket. A helytörténeti programot követően a városszéli történelmi pincefaluba indultak tovább.

Az egész napos rendezvény utolsó állomása Dunaföldvár volt, az egyesület által megmentett Kálvária-dombi műemlékpark helyszíne. Itt, a várban fogyasztották el ebédjüket is a kirándulók, a környékbeli polgármesterekkel közösen, Bugyi András vállalkozó és Nagy Gáborné dunaföldvári polgármester asszony meghívására.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház