Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 27. 05:42 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Időjárás-előrejelzés

Időjárás-előrejelzés
Kedden hidegfront vonul át a Kárpát-medence térségén, ezért jobbára erősen felhős lesz az ég, és záporok, zivatarok fordulnak elő. A hét második fele napsütéses, száraz időjárást hoz, napról napra emelkedik a hőmérséklet.

Keleten, délkeleten eleinte még kevesebb lesz a felhő, pár órás napsütésre lehet számítani, és csapadék ott még nem valószínű. Fokozatosan északnyugatira fordul, a Dunántúlon helyenként megélénkül a szél. Zivatarok környezetében erős, esetleg viharos széllökés is lehet. 17, 22 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Hidegfronti hatás érvényesül a légkörben. Vérnyomás ingdozás, fejfájás, koncentrációs nehézségek, alvászavarok jelentkezhetnek. Felerősödhetnek a reumás tünetek is. Az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatásairól részletesen itt olvashat. A közlekedés feltételei nem lesznek ideálisak,  többfelé nedves, csúszós útszakaszokra kell számítani, a féktávolság ezeken a helyeken jelentősen megnövekedhet. Helyenként heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket viharos széllökések kísérhetnek. Zivatarokban jelentősen lecsökken a látástávolság, a viharos széllökések kedvezőtlenül befolyásolják a gépjárművek menetstabilitását. Az ablakok párásodására is fordítsunk figyelmet. Az UV közepes értéket ér el a keleti országrészben a déli órákban, az érzékeny bőrűek használjanak fényvédő krémet. Napközben elegendő lesz egy kardigán, de reggel és este kabát is szükséges. Ne hagyjuk otthon az esernyőt, esőkabátot sem. A légszennyezettség általában alacsony, a pollen-koncenentráció kissé csökken a csapadék hatására. 

Szerdán a hidegfront fokozatosan elhagyja térségünket. A keleti országrészben szórványosan alakulnak ki záporok a változó felhőzet mellett, az ország nagy részén azonban több órára kisüt a nap. A Dunántúlon többfelé megélénkül az északias szél. 16, 21 fokra melegszik a levegő.

Csütörtökön kevés felhő lesz az égen, sok napsütésre van kilátás, kissé felhősebb körzetek északkeleten lehetnek. Csapadék nem várható. Mérsékelt marad a délies szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 22 fok között alakul.

Pénteken napközben csak kevés felhő lesz az égen, majd az esti óráktól északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és az északi, északnyugati megyékben elszórtan várható kisebb eső, záporeső, esetleg zivatar. Megélénkül, helyenként megerősödik a délies szél. 20, 25 fokig melegszik a levegő.

Szombaton főleg az északi országrészben lesz erősen felhős az ég, ott szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok. Másutt több-kevesebb  napsütés valószínű, és kisebb a csapadék esélye. Megélénkül a délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 19, 24 fok között várható.

Vasárnap nyugat felől fokozatosan beborul az ég, napközben egyre többfelé várható eső, záporeső, helyenként zivatar. Keleten a nap első felében még előfordulhat kevés napsütés. Jobbára mérsékelt marad a délies szél, de a Kisaföldön már északnyugatira fordul és megerősödik a légmozgás. Nyugaton 15, keleten 22 fok körül alakul a  maximum.

Kövessen minket a Facebookon is!