Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 27. 18:26 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

Nőgyógyászati rákszűrés évente!

Nőgyógyászati rákszűrés évente!
A méhnyak rák olyan betegség, amelynek a kialakulásáért 99 százalékban a humán papilloma vírus a felelős. Szexuális úton terjed. Ellene a védőoltás a legjobb preventív eszköz. Az orvostudomány bizonyítja, hogy a védőoltás 15 éves történetében nem volt még egyetlen beoltottnak sem méhnyak rákja. A védőoltás támogatásáról tervez helyi rendeletet a város.

Első pillantásra tetszetős ez a szabályos, színes gömb. Amikor azonban kiderül, hogy a humán papilloma vírus háromdimenziós rajzáról van szó, érdemes meghallgatni a megyei kórház nőgyógyászati osztályvezetőjét. Dr. Bánfalvi Attila elmondása szerint a méhnyak rákok esetében a HPV-nek 90 százalékos előfordulása van a rákos szövetekben. A megelőzés érdekében a védőoltást az első szexuális kapcsolat előtt kellene beadni, tehát az általános iskolás korú leány gyermekeknél.

Ami a probléma, hogy a szexuális élet nagyon korán kezdődik. Amikor elkezdenek menstruálni, onnantól kezdve élnek szexuális életet. Ekkor a méhnyak rákos esetek ötvenszeresére emelkednek, tehát éppen az ő érdekük, hogy a védőoltást megkapják időben - nyilatkozta dr. Bánfalvi Attila, címzetes egyetemi docens, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának vezetője.

Kiemelt prevenció a nőgyógyászati rákszűrés, amit nagyon sok magyar nő nem vesz kellően komolyan.

Régen voltam már; akár már lehet, hogy öt éve is - ezt mondta egy kecskeméti főiskolás lány.

Asszonyom, megkérdezhetem, hogy ön szokott-e rendszeresen nőgyógyászati rákszűrésre járni? Nem, én megmondom őszintén, nem, pedig egészségügyi dolgozó voltam - válaszolt a kérdésre Jung Mária.

Már elég rég voltam, de így mostanában gondolkodtam, hogy el kellene menni, mert elég veszélyes. Meg kéne vizsgáltatnia mindenkinek magát, mert soha nem lehet tudni, hogy mikor, mi történik - így gondolkodott a probléma felvetésekor egy fiatal kecskeméti lány.

 Dr. Bánfalvi Attila elmondta: a férfiakban is előfordulhat ez a vírus, bár ritkábban:

Maga a vírus okoz még egy kondiloma nevű elváltozást, ami bibircsókok keletkeznek a nemi szerv és a végbél körül; ezt is lehet műteni, illetve a védőoltás bizonyos fajtája védhet ez ellen is.

A HPV vírus elleni védőoltás támogatásáról tervez helyi rendeletet az önkormányzat. Orvosilag a leginkább javasolt korosztály a 7. osztályos lányok köre. A három, egyenként 30 ezer forint értékű oltásból a másodikat és a harmadikat finanszírozná az önkormányzat. A legrászorultabbak mindegyikre megkapnák a támogatást. A Pénzügyi Bizottság javaslata szerint minden kecskeméti iskolába járó 7. osztályos lánytanulóra vonatkozna a rendelet. A közgyűlés a hónap végén dönt.

Kövessen minket a Facebookon is!