Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 29. 18:00 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

A kötvények miatt jött Kecskemétre a Mercedes?

A kötvények miatt jött Kecskemétre a Mercedes?
Kecskemét megőrizte stabil gazdasági helyzetét. Nem kellett sem likviditási, sem működési hiteleket felvennie. Így adósság nélkül, pozitívan zárta az előző évet. Ez derül ki a 2009-es költségvetés zárszámadásából, melyet ma délelőtt fogadott el a közgyűlés.

A 245 oldalas dokumentumból kiderül, hogy Kecskemét adóbevételeinek 83%át az iparűzési adó jelenti, több mint 5 milliárd forintnyi bevétele volt ebből a városnak. Az összeg 20-30%-át jelentő gépiparban – a válság miatt – visszaesés volt tapasztalható. Idén azonban az iparűzési adó növekedésére számít a város, mert a szintén jelentős mennyiségű adóforintokat befizető banki és élelmiszer szektor közel 30%-kal növelni tudta a bevételeit, valamint bizakodásra adhat okot, hogy nőtt a vállalkozások száma Kecskeméten. Második legnagyobb adóbevétel pedig az építményadóból származik, ez az összes adóbevétel 15%-a, ami 928 millió forintot jelent. Mind a külső, mind a belső bevételi források elmaradtak a tavalyi költségvetésben tervezettől.

Az egyik figyelemre méltó fejlemény a zárszámadásban az, hogy az előző évektől erősebb elmaradás mutatkozik, a bevétel és a kiadás összességében.  A két fő előirányzaton belül a felhalmozás jellegű bevételek és a kiadások rendkívül erősen elmaradnak, 46%-a bevétel és a kiadás 32+ körül teljesül, ez extra ilyen szempontból.”- mondta el Dr. Brúszel László MSZP frakcióvezető

 Ennek okai a csúszó beruházások és uniós kifizetések, valamint a tavalyi évben tetőző gazdasági válság. A város mindezek ellenére stabil és jól működő gazdaságot tud fenntartani, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a város számláit kezelő bank szerint 12 milliárd forintnyi hitelképességgel rendelkezik Kecskemét. Szóba került a már a költségvetési vita során is nagy port kavart kötvény kibocsátás is. Dr. Zombor Gábor szerint, szükség volt erre a lépésre, hiszen e nélkül nem lenne most Mercedes Kecskeméten, ráadásul megtérülési rátája is rendkívül kedvező.

Ha úgy tekintjük, hogy ez a kötvény Kecskemét szempontjából egy befektetés, és megnézzük azt, hogy milyen megtérülése van ennek a befektetésnek, akkor a most fennálló kötvényből származó adósságállomány 4 éves megtérülést jelent a városnak.”- mondta el Dr. Zombor Gábor Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere

A közgyűlés végül egyhangúlag elfogadta a 2009-es év költségvetésének zárszámadását.

Kövessen minket a Facebookon is!