Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 4. 05:25 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás-előrejelzés

Időjárás-előrejelzés
Kedden a délelőtti órákban átmenetileg megszűnhet a csapadék, majd nyugat felől újabb csapadékot okozó légtömeg érkezik, záporeső akár zivatar kíséretében. A nap folyamán kelet felé halad el, így keddről szerdára éjszaka jellemzően a középső és keleti tájakon okoz esőt, záporesőt. A légmozgás mérsékelt marad.

Napközben 21-26°C várható. Szerdán reggel a keleti tájakon fordulhat elő csapadék,majd napközben északon és keleten számíthatunk záporeső, zivatar kialakulására. Hajnalban 10-15°C-ig hűl a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden a frontérzékenyek gyenge melegfrontra jellemző tünetekkel számolhatnak, levertség, fáradékonyság, szédülés, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Amennyiben lehetőségünk nyílik rá, tartózkodjunk sokat a szabadban, ez mind közérzetünkre, mind kedvünkre jó hatással lehet.

Közlekedésmeterológia

Kedden helyenként csapadéktól nedves útszakaszokkal találkozhatunk. A zivatarok környezetében megerősödő szél gyengítheti a menetstabilitást, intenzív csapadéknál pedig gyorsan romolhat a látástávolság. Közlekedjünk körültekintően, ügyelve magunkra és egymásra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az elmúlt héten országszerte jelentősen magas volt a pollenterhelés. Csúcsidőszakában van a platán, a tölgy, a fűz és a gyertyán pollenszórása, erősödik a dióé és az eperfaféléké, a csúcsán már túl van a nyíré és a ciprus- és tiszafaféléké. Országosan a legnagyobb mennyiségben még mindig a nyír pollenszemeit monitorozták. Mosdóson, Szegeden, Kecskeméten és Pesten már a platán virágporából regisztrálták a legtöbbet, az országos összpollenszám hirtelen sokszorosára ugrott. Kis mértékben emelkedett a tölgy pollenkoncentrációja is. Pécsett a fűz pollenszórása volt a legerősebb – itt elérte a nagyon magas szintet, Szekszárdon magas, a legtöbb városban közepes koncentrációban detektálták. Kissé megemelkedett a kőris virágporának koncentrációja (most nyílik mindenütt a virágos kőris, mely azonban inkább rovarbeporzású, így pollenszemei kevésbé kerülnek a levegőbe). Hasonló módon kissé erősödött a gyertyán pollenszórása. Virágzása csúcsán már túljutott, de még mindig jelentős mennyiségben regisztrálták a ciprus- és tiszafafélék virágporát – országszerte közepes, Szegeden és Zalaegerszegen magas szintet mértek. Elindult a dió és az eperfafélék virágporszórása – ez utóbbiból Debrecenben és Szegeden már magas koncentrációt is monitoroztak. Kis mértékben csökkent a kültéri gombaelemek koncentrációja.

Kövessen minket a Facebookon is!