Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 8. 19:09 | Szerző/forrás: baon.hu

Futunk az úszógumi elől

Képgaléria
Futunk az úszógumi elől
Mindig vannak jó kifogások arra, miért hagyjuk ki a testedzést. Íme néhány visszatérő kifogás és annak cáfolata a futással kapcsolatban.

A FUTÁS TÖNKRETESZI A TÉRDET – HAMIS Futók és nem-futók térdét és csípő izületét összehasonlítva kiderült: mindkét csoportot érinti a probléma. A futás nagyon kicsit vagy semmit sem változtat a dolgon. A térd esetében a futás segíthet az izület egészségének megőrzésében. De ha korábbi izületi problémáról van szó, a futás segítheti ennek súlyosbodását.

50 ÉVESEN KÉSŐ ELKEZDENI – HAMIS A háziorvosok napi mantrájának része, hogy bárcsak minél több középkorú betegük kezdene kocogni. Persze nem arra gondolnak ők sem, hogy a harmadik edzésen nagy maratont kellene teljesíteni. Fő a fokozatosság

FUTÁSSAL NEM LEHET MEGSZABADULNI AZ ÚSZÓGUMITÓL – RÉSZBEN IGAZ A mozgáshiányos és egyben túlsúlyos embereknek egyértelműen segít a futás. De az úszógumitól célzott gyakorlatok, erősítés és persze megfelelő diéta segítségével lehet megszabadulni a legkönnyebben.

CSAK A KITARTÓ FUTÁS ÉGETI A ZSÍRT – HAMIS Azoknak, akik fogyni akarnak, a közepes intenzitású, legalább egyórás futás ideális. Azonban ugyanannyi kalóráit fogyaszthat a szervezet a rövidebb ideig tartó, ám intenzív futás alkalmával is. Válasszon tetszése szerint!

25 PERCNÉL KEVESEBBET FUTNI ÉRTELMETLEN – HAMIS Attól függ, mit szeretne elérni. Ha a maratont szeretné lefutni, akkor a 25 perces edzések valóban kevésnek bizonyulhatnak. De ha általános állóképességét szeretné javítani, s ráadásul jó lenne fogyni is, akkor végezheti úgy a futóedzést, hogy két 10 perces gyors szakasz közé beiktat egy-két perces, lassabb iramú részt. Így nem csak fittebb lesz, de gyorsabb is.

A FUTÁS LÓGÓ MELLEKET CSINÁL – IGAZ Ezért a hölgyeknek mindenképpen ajánlott megfelelő sportmelltartó viselése.

A SOK FUTÁS ÖREGÍTI AZ ARCOT – IGAZ A hosszútávfutók általában idősebbnek néznek ki, mint valós koruk, aminek alapvetően két oka lehet. Egyrészt sok időt töltenek a szabadban, s a szél és a napsütés nem kíméli arcukat. Másrészt testzsírarányuk az átlagnál jóval alacsonyabb, márpedig ez elősegíti a mélyebb ráncok kialakulását.

AZ EREDMÉNYHEZ JÓ ALKAT KELL – IGAZ Futni mindenki tud. De ahhoz, hogy eredményes futó váljék valakiből, s a versenyeken is megállja a helyét, nem elég a kitartás és a szorgalom.

HASZNOS TIPPEK

– Hagyja a foszforeszkáló sportitalokat másra! Futás után igyon tiszta vizet.
– Keressen időt a regenerálódásra! Jobban megy a futás, ha kipihenten kezdi az edzést.
– Ne hagyja ki sem a bemelegítést, sem a futás utáni nyújtást! Ezzel védi izületeit, és csökkenti az esetleges izomlázat.

Kövessen minket a Facebookon is!