Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 8. 19:56

AZ IZSÁKI TÉSZTA FESZTIVÁLJA - ízcsodákkal, gasztró-kisérletekkel

Képgaléria
AZ IZSÁKI TÉSZTA FESZTIVÁLJA - ízcsodákkal, gasztró-kisérletekkel
Második alkalommal rendezték meg Izsákon a tésztaételek főzőversenyét. Nem nehéz kitalálni, hogy miért éppen itt született meg ez a kezdeményezés: a Juhász család mára világhírű izsáki tésztájának sikerei adják az apropót.

Ahhoz persze, hogy egy főzőverseny minden tekintetben megfeleljen a közönség és a szakma elvárásainak, egy kiváló gasztronómusra is szükség van. Az izsáki szervezők ezt a hátteret Prikkel László személyében és a Vino Étterem csapatában találták meg, amely a legrangosabb műhelyeket idézve mindig nyitott az újítások keresésére, a turisztikai és gasztro-turisztikai rendezvények előkészítésében és lebonyolításában.

A jól tárolható és szállítható, minimális hozzávaló felhasználásával elkészíthető – bár meglehetősen munkaigényes – tészta sokszínűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy alapanyagként épp úgy megtalálható az egyszerűbb étrendekben, mint a legelegánsabb éttermek étlapján. A tarhonyából, lebbencsből készült bográcsos ételek a pásztorok és a parasztok mindennapi eledelei közé tartoztak, de például a kakaspörkölt mellé tálalt tészta köret akár egy fejedelem asztalán is megállja a helyét. Nincs is oly messze az az idő, amikor keresve sem lehetett volna olyan háziasszonyt találni az Alföldön, aki ne tudta volna meggyúrni a tésztát.

Az izsáki főzőverseny ismét ékes bizonyítékát adta a tészta sokszínűségének. Vörösmarti Imrének, a zsűri elnökének jobbnál jobb keménytarhonyák, keménylebbencsek, slambucok között kellett rangsort felállítania. S bár a szakember számos helyen megszámlálhatatlan változatát kóstolta már a nevezett ételeknek, meggyőzően állítja: még soha nem találkozott két egyforma ízzel.

  • Van, aki egy kis füstölt szalonnával, hússal, kolbásszal variálja, elvégre ahány ház, annyi szokás. Ebben a szakmában mindig lehet újat felfedezni, és minden nénitől érdemes valamilyen fortélyt ellesni. 

Kövessen minket a Facebookon is!