Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 11. 14:33 | Szerző/forrás: baon.hu

Segítünk, hogy ne trüsszögjön!

Segítünk, hogy ne trüsszögjön!
Hazánkban több mint egymillióan allergiásak valamely növény pollenjére. Nekik is segítünk tájékozódni a virágporok óceánjában.

Az orgona, cseresznye, mandula vagy egyéb gyümölcseink, dísznövényeink csodálatos, lengedező édes-csábító illattal kecsegtetik a tavaszvárókat; ám vannak közöttünk, akiknek némely növény időnként – főleg nyár végén – igencsak megkeseríti az életét.

A legtöbben a parlagfű pollenjére allergiásak, de a csalán, hárs, kőris és egyéb – kevésbé látványos, ám annál kellemetlenebb társai – szintén listavezetőek a köhögés, fullasztóan nehéz légzés vagy éppen az általános, rossz közérzet felelőseinek listáján – írja az idokep.hu.

Nekik érdemes tájékozódniuk, hova érdemes mennünk (vagy éppen nem) kirándulni; mikor és hol kell számítanunk légszomjra, vagy rosszabb esetekben könnyezésre, hányingerre, és sok-sok zsebkendő elfogyasztására nem kevésbé drága, antiallergén gyógyszerek vagy – aszthmások esetén – az inhaláló gyakori használatára.

A hazai pollenszezon 3 főbb szakasza

Az első szakasz tavasszal, a fák virágzásakor kezdődik, ekkor eleinte a mogyoró, az éger, a ciprusfélék, a nyír, a szil, a nyár, a kőris, a juhar és a fűzfa, később a tölgy, a platán és a bükk virágzásakor levegőbe jutott pollen vált ki allergiás reakciókat, és okoz kellemetlenségeket.

  \"Érdemes Érdemes tájékozódni, hogy kevesebbet trüsszögjünk

Második szakasza májustól júliusig tart, ekkor már füvek, és néhány gyomnövény okoz panaszokat, mint például a pázsitfűfélék (perjék), a lórom, az útifű, és a csalánfélék. Harmadik szakasza, melybe épp ezekben az hetekben lépünk, és amely a legtöbb embernek okoz kellemetlenségeket, az a júliustól őszig, akár október végig is eltartó időszak. Ekkor virágzik, az egyik legnagyobb „ellenség”, a parlagfű, a fekete üröm, és a libatopfélék.

Emellett pollen-pollen keresztreakciók is nehezítik az allergiások életét. Magyarországon keresztreakciók:
– mogyoró – gyertyán, éger, nyír
– kőris – fagyal, orgona, jázmin
– füvek – különböző minden más fűvel
– libatop – disznóparéj

Néhány jó tanács az allergiásoknak

Aki fűfélékre allergiás, kerülje azt a helyet ahol füvet nyírnak. A frissen nyírt fű nedvei bőrre kerülve kiütéseket is okozhatnak a betegek körében!  A gyomokra allergiások (üröm, parlagfű, lándzsás útifű) nyáron ne gyomláljanak!

A virágporra allergiások kerüljék a kamilla, csalán, lándzsás útifű tartalmú teákat és szirupokat! Kötőhártya, illetve egyéb gyulladásokat véletlenül se kezeljék kamilla teával!

Használják ki a szabadságokat, illetve mielőtt olyan helyre utaznak, ahol az adott növény virágzik, kezdjék el megelőző szerek használatát! Mossanak gyakran hajat, felsőruházatot, a szellőztetést inkább az éjszakai órákra időzítsék!

Gyógyszeres kezelés esetén vezessenek pollennaptárat, melyben megjelölik, hogy melyik időszakban mit szedtek, s ez alapján kontrollvizsgálatokon visszakereshető, hogy milyen körülmények között szorult rájuk!

Emellett ellenőrizzék hetente az Idokep.hu pollentérképeit, amelyek egyelőre minden péntek délután frissülnek.

Kövessen minket a Facebookon is!