Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 12. 17:56 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

Együtt a térség sikeréért

Együtt a térség sikeréért
Bemutatkozott az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft.. A gazdasági élet fejlesztését célzó civil szerveződés megalakított egy érdekképviseleti rendszert, egy klasztert. Erről tájékoztatta szerdán az AIPA Kft. a sajtó munkatársait a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán.

A Daimler-Benz beruházás egy ugródeszkát jelent Kecskemét és a régió gazdasági előmenetelében. Ezt felismerve már fél éve folyamatosan üléseznek egy új társadalmi összefogás munkacsoportjai.

"Kecskemét gazdasági élete alapvetően kiegyensúlyozott. Az új befektető megjelenése átalakítja az erőviszonyokat és a kompetenciákat. Ezért kell erre külön hangsúlyt fektetni, hogy mindenki megtalálja a számítását ebben a lehetőségben, ebben a rendszerben. Azok is, akik már itt működnek hosszú évek óta Kecskeméten, és az is, aki újonnan települ be a városba. Nagyon fontos, hogy a kettő összhangját ki tudjuk alakítani" - fogalmazott Szemereyné Pataki Klaudia, alpolgármester, az AIPA Kft. ügyvezető igazgatója.

Ennek a „Gazdaságfejlesztési Programnak” a stratégiai lebonyolítása, illetve a Klaszter menedzsmentjének ellátása az AIPA feladata. Az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft., egy koordinációs feladatot ellátó közhasznúan működő, nem nyereség orientált társaság. A tekintélyes szakemberek társadalmi munkában dolgoznak benne. Az AIPA mögött ott áll a város önkormányzata, a Kecskeméti Főiskola, a Bács-Kiskun Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége.

"Nem egy szakterületre szerveződött, tehát nem az autóipari beszállítók klasztere, hanem általában a térség gazdaságának fejlődésére szolgálna. Kinéztük azokat a területeket, amik a legproblémásabbak: ilyen például a kisvállalkozások K+F képességének a hiánya, a vállalkozási kultúrának az alacsony szintje, a közös szolgáltatások igénybevétele; erre szerveztünk egy klasztert" - mondta prof. dr. Palkovics László, az AIPA Kft. ügyvezető igazgatója.

Az AIPA tehát stratégiatervezéssel foglalkozik. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy létrehoznak egy gazdaságfejlesztési klasztert. 30 induló tagja van, később bárki csatlakozhat – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kövessen minket a Facebookon is!