Május 23. csütörtök, Dezső
Hírek, események 2007. november 25. 10:43

Az élelmiszerek lefagyasztása és jelölése körül van a legtöbb baj

Képgaléria
Az élelmiszerek lefagyasztása és jelölése körül van a legtöbb baj
(FPJ/BAON) Komoly változások voltak október 1-től az ÁNTSZ és az állategészségügy háza táján. Az élelmiszerüzletek ellenőrzése ugyanis kizárólag állategészségügyi, míg a vendéglátás és a közétkeztetés felügyelete megosztott feladat lett. Ehhez kapcsolódóan a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága hét alkalmazottat vett át az ÁNTSZ-től. Az új munkatársak az elmúlt hetekben megyeszerte ellenőriztek.
Az élelmiszerek lefagyasztása és jelölése körül találta a legtöbb problémát az állategészségügy az elmúlt hetek ellenőrzései során. Egy engedély nélkül működő tojáslé előállító üzemet is be kellett záratniuk. Molnár Zoltán megyei főállatorvos úgy fogalmazott, hogy rendkívül elégedett azzal, ahogyan az új beosztottak a most lezárult vizsgálatokat végezték. Az ellenőrzés eredményeiről megtudtuk: a legtöbb gond az élelmiszerek lefagyasztása és jelölése körül volt. A kiszállítást végző konyháknál, hidegkonyháknál például előfordult, hogy mindenféle jelölés nélkül fagyasztottak le csirkét, sertéshúst, tarjacsontot és libamájat. De olyan is volt, ahol fasírthús, virsli vagy darálthús kerül a mélyhűtőbe, holott ezt a törvény tiltja. Sőt, ismételten lefagyasztottak már felolvadt húsokat is. Nagyjából ez volt a helyzet a legmagasabb kategóriákba sorolt szállodák éttermeiben, ahol szintén teljesen szabálytalanul került a fagyasztóba még a tonhal, a lazac és a pisztráng is. Egyes elit éttermek szemetes zsákban, vagy műanyag vödörben fagyasztották le az élelmiszert. A méregdrága kaviárnak pedig lejárt a minőségmegőrzési ideje. Mint kiderült, az iskolai büfékben sincs minden a legnagyobb rendben. A szeletelt paprikás szalámi címkéjét például nem tudták bemutatni, ettől kezdve tudhatatlan volt, hogy azt ki gyártotta és meddig tart a minőségmegőrzési ideje. A hatvanegy egység vizsgálata során többek között húst, húskészítményt, halat, tojást és különböző tejtermékeket kellett zárolni, kisebb-nagyobb mennyiségben. E mellett kiszabtak 4,1 millió forint minőségvédelmi bírságot, 620 ezer forint állategészségügyi bírságot, és megtiltották egy engedély nélküli tojáslé előállító üzem működését. KÉPÜNK CSAK ILLUSZTRÁCIÓ! Kitűnő alapanyagból készült, friss, változatos ételt enni ünnepi kiváltság Magyarországon. Képünk ma hajnalban az Illés Baráti Kör hagyományos vasárnap reggeli gasztro-party-ján készült ahová a Portát is meghívták. Mindenből a legjobbat! Tessék, tessék....! Ez itt az elv!

Kövessen minket a Facebookon is!