Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 13. 15:54 | Szerző/forrás: Gyógyhír

Új főorvos a Bőr- és Nemibeteg-gondozó élén

Miután Török László professzor a múlt év végén nyugállományba vonult, 2010. január 5-étől Dr. Oroján Iván PhD lett a kecskeméti Bőr- és Nemibeteg-gondozó és a bőrgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa.

A szegedi származású szakember az egyetemi évek után a klinikán dolgozott, majd 1994-ben Kecskemétre nősült, és Török főorvosnál kezdte a pályafutását. 1998-ben szakvizsgázott bőr- és nemibeteg gyógyászatból, kozmetológiából. 1999-től öt évig Baján volt osztályvezető főorvos, miközben mindvégig kecskeméti lakos maradt. Ezt követően a megyeszékhelyen a járóbeteg szakellátást vezette, illetve az onkoradiológiai központ bőrgyógyászatának volt a főorvosa, az osztályvezetői pályázat megnyeréséig.

2008 óta a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. Doktori fokozatát a Szegedi Tudományegyetemen védte meg, a bőr és a központi idegrendszer kapcsolata tárgykörben.

Számos tudományos publikáció és előadás szerzője, rendszeres résztvevője hazai és külföldi kongresszusoknak, továbbképzéseknek. A Fiatal Bőrgyógyászok Fórumán 1997-ben A legjobb kórházi előadás díját nyerte el, ugyanebben az évben a Pfizer konzorcium különdíját is kiérdemelte. 2006-ban a Magyar Bőrgyógyász Társaság Fekete Zoltán Alapítványának Fődíját kapta meg, az évben megjelent a legjobb nemzetközi közleménnyel.

Szabadidejében lézeres bőrsebészettel foglalkozik.

Tudományos érdeklődési területe:

A dermatológiai betegségek és a bőringerek, illetve ezeknek a központi idegrendszeri szabályozásban okozott módosító hatásainak vizsgálata, különös tekintettel a neuropeptidek és a calcium-kötő fehérjék génexpressziós szabályzásának változására.

Tudományos közlemények száma - 7

Előadások és poszterek száma - 14

Kumulatív impakt faktor száma- 6,483

 

-           Milyen szakmai adottságokra építkezhet osztályvezető főorvosként?

-           A megyét, illetve a helyi viszonyokat viszonylag jól ismerem. Ennek tükrében az összes eddig kialakult profilt megtartásra érdemesnek tartom, beleértve a bőr immunológiai, a nemibeteg, a gyermek bőrgyógyászati, a pikkelysömör és a bőrdaganatos betegségek szakrendelését és a fizikoterápiát. Továbbra is kiemelten foglalkozunk a pattanásos bőrbetegségek, a visszérkeringési rendellenességek, illetve lábszár fekélyes betegségek kezelésével is. Egy jól kialakult működési rendszert vettem át, amivel elégedett vagyok, és változtatni rajta jelenleg semmi okom nincs. Az egyedüli problémát az jelenti, hogy az elmúlt években számos kolléga választott más pályát, illetve munkahelyet, így a személyi állomány hiányos. Ezen belátható időn belül javítani szeretnék.

-           Milyen feltételek mellett zajlik a munka?

-           A gondozó 2006-ban átadott épülete minden európai normának megfelel. Kihívásnak a komfortosabb betegellátás és a kényelmesebb munkavégzés feltételeinek megteremtését tekinteném. Ezek sorában élen jár, hogy a rendelőket a nyári hőség beállta előtt jó lenne légkondicionálóval felszerelni. 

-           Melyek a közeljövő szakmai tervei?

-              Amennyiben a humánerőforrás kapacitásunk lehetővé teszi, az orális nyálkahártya megbetegedéseire szeretnénk egy újabb rendelést elindítani. Terveim között szerepel továbbá a korábban nagy sikerű Fiatal Bőrgyógyászok Fórumának esetleges újraélesztése, ami már több éve szünetel.

(Forrás: Gyógy-hír, Fotó: Bálint Vilmos)

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!