Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 19. 09:09 | Szerző/forrás: baon.hu

Fütyülnek a bírságra a külföldi rendszámmal száguldozók

Fütyülnek a bírságra a külföldi rendszámmal száguldozók
Kiskunhalas térségében tavaly minden harmadik közigazgatási bírságot gyorshajtó külföldire szabták ki. A pénzbüntetést szinte lehetetlen rajtuk behajtani. Ezt ki is használják.

Mint az autópályán, úgy hajtanak át a külföldi rendszámú autók Pirtón. Az ember azt gondolná, a sofőrök nem ismerik fel a  helységnévtáblát, nem veszik észre, hogy lakott területre értek. A magyarázat prózaibb, a külföldi autósoktól lehetetlen behajtani a szabályszegésért járó pénzbüntetést, így nincs visszatartó erő. 
Kiskunhalason leginkább a gyorshajtók és a tilosban parkolók szúrnak szemet. Közel a tompai határátkelő, nagy a vendégmunkás átmenő forgalom, nem véletlenül gyakoribb az egységnyi útszakaszra jutó külföldi autó az 53-as számú úton.

– Gyorshajtás miatt a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly 6578 eljárás indult, ebből 2047 helyszíni bírság, 3528 közigazgatási bírság volt, az utóbbit körülbelül ezer esetben rótták ki külföldire – tájékoztatta a Petőfi Népét Farkasné Wodring Zsuzsanna, a halasi rendőrség sajtószóvivője. – A helyszíni bírsággal sújtottak mintegy negyede volt külföldi, ők csekket kaptak, amit be kell fizetniük. Ha nem teszik, beutazási és tartózkodási tilalmat rendelnek el velük szemben.

  \"A A külföldi rendszámmal közlekedőket nem különösebben érdekli a traffipax

Nincs nyilvántartás arról, hogy Bács-Kiskun megyében hány külföldit büntettek meg tavaly gyorshajtásért. A terület 2009-ben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskörébe tartozott, adatai szerint a megyében közlekedési szabályszegés miatt több mint 19 ezer esetben róttak ki közigazgatási bírságot, több mint 720 millió forint összértékben.

– Külföldiekkel szemben a közigazgatási bírság nem hatékony, a szabályszegések dokumentálása ugyanis zömében nem leállításos ellenőrzés során történik – magarázza Pál János rendőr alezredes, a csongrádi kapitányság sajtószóvivője. – Fénykép, videofelvétel alapján a jármű rendszáma áll a hatóság rendelkezésére, és a nyilvántartás szerinti üzembentartót marasztalják el. A magyar hatóság más állam gépjármű-nyilvántartási adataihoz nem fér hozzá, így a nem magyar rendszámú járművek esetén nem tud közigazgatási eljárást kezdeményezni.

Csak az kénytelen fizetni, akit tetten érnek

Jelenleg akkor büntethetik meg a magyar rendőrök a külföldi rendszámú autóval száguldozó sofőrt, ha tetten érik. Ha nem igazoltatják közvetlenül a gyorshajtás után, a közigazgatási bírságot lehetetlen behajtani. Egész Európában hasonló a helyzet, csak néhány ország próbálta kezelni a problémát kétoldalú egyezményekkel.

Kövessen minket a Facebookon is!