Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 31. 14:20

Előadás a tüdőbajokról a Barátság Központban

Képgaléria
Előadás a tüdőbajokról a Barátság Központban
Ma a Karol Wojtyla Barátság Központba ellátogatott Dr. Pánczél Gyula, a kecskeméti Tüdőgondozó Intézet vezető főorvosa, aki előadást tartott a gondozottaknak a TBC terjedéséről, megelőzéséről, veszélyeiről. A dohányzás hatásairól, veszélyéről.

Az előadás elsősorban a tüdőre veszélyes betegségekről szólt, mint a TBC-ről, vagy tüdőbaj, illetve a dohányzásról.

A TBC vagy más néven tuberkulózis, vagy gümőkor, egy olyan fertőző betegség, ami a tüdőt támadja meg, cseppfertőzéssel terjed. Az alattomos kor Magyarországon 1901 körül a halálozások 25%-át okozta. Tünetei a mell-, illetve hátfájás, vér felköhögése, és három hétnél további köhögési rohamok, valamint láz, borzongás, izzadás, különösen alvás közben, étvágytalanság, fogyás, sápadtság és gyakori fáradtság. A tuberkulózis ellen ma védőoltásokkal védekezünk, a régmúlt emberei csak úgy tudtak védekezni a baktérium ellen, hogy a ruhákat kitették a napra. Ugyanis a baktérium az UV fényben elpusztul.

A főorvos úr előadásának további részében a dohányzás káros hatásairól, és a tüdőre gyakorolt hatásáról beszélt. A dohányzás több betegséget is okozhat, mint a sokat emlegetett tüdőrák, szívinfarktus, agyvérzés. Ma Magyarországon a dohányzás következtében elhunytak száma 28 ezer főre nőtt.

Az előadás végén a főorvos megkérte a gondozottakat, hogy minél előbb vegyék fel a szükséges oltásokat, a betegségek elkerülése végett. Illetve válaszolt a feltett kérdésekre.

Az előadás rendkívül hasznosnak bizonyult, hisz többen is megkérdezték, hogy mikor és hol lehet felvenni az oltásokat.

Kövessen minket a Facebookon is!