Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 3. 18:29 | Szerző/forrás: baon.hu

Átszakadt a gát Tiszaugnál

Átszakadt a gát Tiszaugnál
Nem védekeznek már sem a lakitelekiek, sem a tiszaalpáriak a nyárigáton. Csütörtök reggel ugyanis Tiszauggal szemben átszakította a víz a gátat.

Arról különböznek a vélemények, hogy átszakadt, vagy átbuggyant a folyó vize a nyárigáton a folyó jobb partján, ott, ahol szerdán még homokzsákokat fektettek le esőben az emberek. A védekezők és a szakemberek is nem ezt a pontot tartották a legkritikusabbnak, hanem a zsilip mellettit. Ott ugyanis már a buzgár is megjelent. Ellennyomás miatt azonban ott még nem szakadt át a gát. A szerdaihoz képest, azonban ma ott is emelkedett a víz szintje. Az átszakadás egyébként egyre szélesebb lesz, a nagy sebeséggel bejövő víz folyamatosan nyalja el a gátat.

Vancsura István szerint a magassággal nem lett volna probléma, meg tudták volna védeni. A gát azonban keskeny volt, mindössze néhány éve hozták helyre. Korábban ugyanis ezen a részen robbantották fel a nyárigátat. Ez eredményezhette azt, hogy nem bírta el a víz nyomását. A tiszalpári polgármester elmondta, sok pénzt beleölt az állam abba, hogy a nyárigátat helyrehozzák, de teljesen értelmetlenül. Nem úgy sikerült megvalósítani, mint ahogyan kellett volna. Elmondása szerint nem fogják annyiba hagyni az ügyet. A mostani árvíz ugyanis jelentős károkat okoz a gazdáknak.

  \"Sok Sok pénzt beleöltek a nyárigát építésbe, értelmetlenül

Dr. Orbán Csaba lakiteleki jegyző arról tájékoztatta lapunkat, hogy konzultáltak a vízügyis szakemberekkel. Jelenleg az árpádszállási nyúlgátat teszik rendbe a Laki-Gazda Kft. dolgozói. Megtisztítják, levágják a gazt, kivágják a cserjéket bokrokat, amelyek esetleg zavart jelentenének az árvízi védekezésben. Még néhány nap eltelik, mire megtelik a szikrai és az alpári hullámtér, addig a munkálatokat be tudják fejezni. Információnk szerint nagy valószínűséggel nem lesz szükség arra, hogy a nyúlgáton is védekezni kelljen. Nem lesznek veszélyben az árpádszállási házak.

Kövessen minket a Facebookon is!