Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 8. 05:39 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Egyre többfelé melegszik 30 fok fölé a levegő

Egyre többfelé melegszik 30 fok fölé a levegő
Ma a többórás napsütés mellett főként északon alakulnak ki futó záporok, zivatarok.Helyenként már 30 fok fölé melegszik a levegő. A folytatásban tovább melegszik a levegő, a hét második felében már 35 fok is lehet.

Részletes időjárás

Ma meleg, nyári idő lesz többórás napsütéssel. Délután az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből a középső és északi területeken többfelé, máshol csak elszórtan alakulnak ki futó záporok, zivatarok. Helyenként heves zivatarokra is számítani kell. A nyugati határszélen megélénkül, zivatarokban megerősödik, máshol gyenge, mérsékelt marad a délies szél. Általában 26, 30 fokra melegszik a levegő, de a Dél-Alföldön 30 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

Észak felől hidegfront érinti a Kárpát-medencét, hatására fejfájás jelentkezhet, erősödhetnek az ízületi és izomfájdalmak. Az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatásairól részletesen itt olvashat. A meleg idő is megviselheti a szervezetet, fáradékonyság jelentkezhet. Fogyasszunk sok folyadékot, a fokozott víz- és ásványi anyag veszteség miatt. Tovább növekszik a pollenkoncentráció, erősödnek az allergiás panaszok is. Az UV-sugárzás rendkívül erős lesz 11 és 15 óra között, ezért viseljünk napszemüveget, esetleg kalapot, bőrünket védjük fényvédő krémekkel. A közlekedőket az erős napsütés zavarhatja, illetve délután elsősorban az északi megyékben záporok, zivatarok korlátozhatják a közlekedési feltételeket. A melegben nőhet a reakcióidő.

Szerdán a többórás napsütést csak időnként zavarja a megnövekvő gomolyfelhőzet. Elszórtan alakulhat ki zápor, heves zivatar. Megélénkül a déli szél. 27, 32 fokra számíthatunk.

Csütörtökön felhős is alig lesz az égen, többórás napsütés melegíti a levegőt. Kánikula várható. Megerősödik a déli szél. A hőmérséklet csúcsértéke 28, 33 fok között alakul.

Pénteken tovább melegszik a levegő, ismét alig lesz felhő az égen. Élénk lesz a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 34 fok között alakul.

Szombaton
napos, forró nyári idő várható A déli szél mérsékelt lesz. 30, 35 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Vasárnap északnyugat felől egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, hatására többször megnövekszik a felhőzet, és szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok. A megélénkülő északnyugati szélben 29, 34 fok valószínű.

Kövessen minket a Facebookon is!