Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 12. 18:11 | Szerző/forrás: Pn/Sebestyén Hajnalka

A PETŐFI NÉPÉBŐL: Trianoni memento a Porta közösségeknél

Képgaléria
A PETŐFI NÉPÉBŐL: Trianoni memento a Porta közösségeknél
A kecskeméti városháza mellett felavatták az Országzászlót, melyet többek között a Porta Egyesület kezdeményezésére készült el június 4-re. Az egyesület méltó módon, az avatóceremóniát követően egész napos ünnepségsorozattal emlékezett meg hazánk történelmének e szomorú eseményéről. Sebestyén Hajnalka írása a szombati Petőfi Népében

 

 

Az ünnepségsorozatban főszerepet kapott a történelem, de nem mindennapi módon. A vendégek előadást hallgathattak meg a Wojtyla-házban dr. Holló József altábornagy tolmácsolásában. A Magyar Hadtörténeti Múzeum főigazgatója a lengyel-magyar kapcsolatokról szólt a hadtörténész szemével, külön kiemelve a hadifoglyokat, haditáborokat, katonabarátságokat.

A nap másik fővendége Pintér József volt, a keceli Pintér Művek tulajdonos alapítója, aki kiváló példa arra, hogy a Trianon békeszerződés súlytotta országban is képes egy ember világhírnévre szert tenni, alkotni és építeni. A harminc évvel ezelőtt alapított Pintér Művek mindemellett a szegényekre, a hátrányos helyzetűekre is gondol, hiszen számos templom építéséhez járult hozzá az elmúlt években, és a Wojtyla Ház létrehozását is elsőként és legnagyobb összeggel támogatta.

A vendégek két korreferátumot is hallhattak a Pintér család odaadó munkájáról, önzetlen segítségnyújtásáról. Dr. Svébis Mihály, a kecskeméti megyei kórház főigazgatója megköszönte a Pintér Művek adományát. Méltatásában arra tért ki: hogyan lesz a homokbuckák között működő cég profitjából orvosi műszer.

Pintér József a hazafias nevelés, a rend, a fegyelem iránt elkötelezett híve. A rendőri munkához nyújtott segítségéről dr. Kassai László ezredes, a kecskeméti rendőrkapitány laudációjában szólt. A dícséretben arra utalt, hogy Pintér József mindig ott segít, ahol tud, most éppen az árvíz súlytotta területeknél.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai kirendelt-ségvezetője, Péjó Zoltán viszont arra helyezte a hangsúlyt beszédében, hogy a kamara mennyire büszke a Pintér Művek speciális minősítéseire. Ezek mindegyike garantálja az általuk végzett munka profi minőségét, mely elengedhetetlen a repülőgépgyártáshoz, űrkutatáshoz, atomiparhoz. A vendégek között ott ült Süli János, a paksi Atomerőmű vezérigazgatója is. A két céget között évek óta kiváló munkakapcsolat fűzi össze.

A vendégeket Pintér József, és a Wojtyla Ház jó barátja az akasztói Halászcsárda vezetője, Szabó József és családja vendégelte meg. A halászét 180 főre főzték, jutott bőven a ház rászoruló családjai számára is.

Az esti órákban sokan voltak kiváncsiak dr. Bábel Balázs előadására is, melynek különlegessége volt, hogy a főpap alapos Trianonhoz kapcsolódó kutatómunkájáról vallott. Ráadásul Bábel Balázs pontosan annak az egyházmegyének a vezetője, melyet leginkább súlyott az 1920-as békeszerződés. A Trianoni békediktátum következményei a Magyar Katolikus Egyházban címmel tartott előadása hamarosan kiadvány formájában is megjelenik a Ferences Akadámia sorozat keretében. Az előadást követően dr. Bábel Balázs szentmisét tartott a Nagytemplomban.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Porta Egyesület Wojtyla Ház