Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 13. 07:37

Magyar cégcsoport - a magyar vidékért

Magyar cégcsoport - a magyar vidékért
Megközelíti a kétmilliárd forintot a kecskeméti székhelyű, száz százalékos magyar tulajdonban lévő Univer 2009-es adózás előtti konszolidált eredménye. A cégcsoport 3,8 milliárd forint adót fizetett, amiből 234 millió helyi adó volt – összegezte az elmúlt év sarokszámait Szarka Balázs, az Univer cégcsoport vezérigazgatója.

- Ezekkel az eredményekkel milyen pozíciót foglal el a 2009-es év az utóbbi időszak tendenciának figyelembevételével?

- Ismételten egy eredményes, folytonosságot biztosító évet hagytunk magunk mögött. Nyolc önálló jogi vállalkozást koordinálunk, és valamennyi túlteljesítéssel zárta az évet. Ennek tükrében azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy az Univernél töretlen a fejlődés. Ez persze nem jelenti azt, hogy bennünket ne érintenének a  negatív makrogazdasági hatások. Erre oda kell figyelnünk, mert a fejlődés egyik záloga a folyamatok időben való felismerése, és ennek megfelelően a szükséges korrekciós döntések meghozatala.

- Hogyan készülnek fel az esetleg megjelenő váratlan helyzetekre?

- Összeállítottunk tavaly egy válságtervet. S bár drasztikus intézkedéseket szerencsére nem kellett megtennünk, bizonyos átcsoportosításokat végrehajtottunk. A megváltozott adózási szabályozók miatt megszüntettük a természetbeni juttatásokat, és a korábban erre fordított összeget konkrét érdekeltségi rendszerbe vittük be. Így tudtunk a múlt évben is 4,5 százalékos bérfejlesztést realizálni. Erre az évre 5 százalékos bérfejlesztést tűztünk célul, miközben megmaradt a 13. havi fizetés és a kétheti üdülési hozzájárulás. Emellett évről évre javulnak a munkakörülmények is: tavaly adtuk át például az új élelmiszeripari gyárat, ahol lényegesen jobb körülmények között folyik a munka, mint előtte, az elaprózott üzemekben. Igaz ugyan, hogy a korszerűbb technikát működtetni sokkal nagyobb szakértelmet és odafigyelést is kíván.

- Változott-e az alkalmazotti létszám az elmúlt évben?

- Romániában megszüntettük a feldolgozó üzemünket, így ott mintegy 60 fő elveszítette sajnos a munkahelyét. Idehaza azonban, nem csak megőriztük, de bővítettük is a létszámot: mintegy 25 fővel többen dolgoznak az üzemnél. Összesen 1350 embernek adunk munkát, ami nem kis érték a mai körülmények között. Különösképpen, ha hozzáteszem, hogy a havi átlagjövedelem nálunk 200 ezer forint. A konkrét alkalmazottakon kívül további több ezer embert: beszállítókat, termelőket segítünk a megélhetésben. Az Univer magyar vállalkozásként, a magyar földön, a magyar vidéken élő embereknek ad életteret.

- Tartja még elkötelezettséget az Univer a kiskereskedelem terén?

- Igen. Úgy vélem, hogy Kecskeméten az öt meghatározó Univer kiskereskedelmi egységgel minden tekintetben versenyképesek vagyunk. Megtaláltuk a helyünket a piacon, mert időben felismertük, hogy nekünk nem mosószert kell árulnunk, hanem a bérházban, vagy a környéken lakó embernek a napi élelmiszert. Mégpedig választékban, minőségben, árban, és főleg a kiszolgálás körülményeiben a legtöbbet nyújtva. Az Univer kiskereskedelmi üzletek legnagyobb értéke és vonzereje a személyesség, az emberi kapcsolatok és a kényelem. E tekintetben jó pozíciónk van Kecskeméten, és vidéken egyaránt. Hiszen míg a 2000 fős, és az alatti települések a multi számára nem jelentenek vonzerőt, addig a volt ÁFÉSZ boltokat mi megpróbáljuk szisztematikusan átvenni. Épp a közelmúltban vásároltuk meg Tompán és Kisszálláson a két legnagyobb kiskereskedelmi egységet, amelyeket augusztusban veszünk át. Ezzel újabb húsz embernek teremtünk munkalehetőségét, a helyi lakosságnak pedig kulturált, színvonalas ellátást nyújtunk.

Kövessen minket a Facebookon is!