Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 13. 07:42

Mit várnak az új kormánytól?

Mit várnak az új kormánytól?
Mindenek előtt folyamatos adó- és járulékcsökkentést vár a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az új kormánytól – szögezte le Dávid Ferenc lapunk kérdésére. A VOSZ főtitkára a Bács-Kiskun megyei szervezet éves rendes közgyűlésére jött Kecskemétre a napokban, s mindenek előtt arról faggattuk, hogy hogyan látja a VOSZ pozícióit a választási eredmények tükrében.

- Adva van egy jól kiépült országos és megyeiszervezeti rendszer, egy remek elnök Demján Sándor személyében, emellett megbízható szakértői hátterünk és befolyásunk van. Ezért nem nagyon érdemes és nem is lehetmegkerülni bennünket. Jó üzenet volt Orbán Viktor márciusban megfogalmazott véleménye, miszerint a vállalkozások adó- és járulékterheit, elsősorban pedig az élőmunkára rakodó terheket négy év alatt a régiós versenytársak szintjére kell csökkenteni. Egy gazdasági irányváltásban, és nem a szociális osztogatásban szeretnénk partnerek lenni.

- Együttműködnek az érdekérvényesítésben a kamarákkal?

- Kifejezetten jó a kapcsolatunk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, elvégre van egy közös gyermekünk”: a Széchenyi kártya. A köztestületikamarának – mint minden nyugat-európai országban – hazánkban is súlyponti szerepe van. Vannak közös ügyeink, mint például a szakképzés, egyébként pedig, nem kell beavatkozunk egymás ügyeibe: a kamara nem érdekképviseleti szervezet, nem vesz rész a szociális párbeszédben. A szakszervezetek esetében azonban tisztázni kell, hogy kik a partnereink a munkavállalói oldalon. Az elmúlt nyolc évben ugyanis, megnehezítette a társadalmi párbeszédet, hogy olyan szakszervezetek ültek velünk szemben, amelyek többségében nem a versenyszféra munkavállalóit képviselik. Minimálbérről, sztrájkjogról, munkatörvénykönyvről, adókérdésekről a versenyszféra munkáltatói a költségvetési szakszervezetekkel vitatkoztak. Holott könnyen belátható, hogy egészen más problémák foglalkoztatnak bennünket és egész más a költségvetési szférában dolgozó munkavállalókat.

- Mit vár a VOSZ az új kormánytól?

- Mindenekelőtt azt, hogy hatékony intézkedéseket tesz a hazai kis- és középvállalkozások talpra állításáért, és az üzleti szféra érdekeinek figyelembe vételével cselekszik. Intézkedéseivel a termelést, a munkahelyek gyarapítását, a hazai kis- és középvállalkozások fellendítését kell szolgálnia. Július 1-jétől már látni lehet, hogy megtörténnek-e bizonyos szimbolikus lépések, januártól pedig, a vállalkozók számára is érzékelhető hatásokat várunk az adminisztrációs és az adóterhek csökkentése terén. Az adó- és járuléktörvény, illetve a költségvetési törvény megalkotásánál már egyértelműen látni fogjuk, hogy melyik irányt választotta a kormány: a semmiből való osztogatást, vagy a gazdaság támogatását. Egy sorintézkedés még csak pénzbe sem kerül, viszont gesztus értékű, és mutatja az irányt. Ilyen lehet az adminisztratív terhek csökkentése, az illetékek, engedélyeztetések egyszerűsítése, az uniós pénzek elosztása, vagy a hitelezési gyakorlat könnyítése.

- Bács-Kiskunban - különösen Kecskeméten - szilárd bázist jelent a vállalkozói kör akkor is, amikor karitatív ügyet, értékmegőrzést kell támogatni. Tapasztalatai szerint, így van ez más megyékben is?

- A VOSZ két dologban tér el minden más érdekképviselettől. Az egyik, hogy a kultúra, a sport, a hagyományőrzés támogatója, másrészt konkrét szolgáltatása a Széchenyi kártya. Demján elnök úr is rengeteg ügyet felkarol, és a jó példa – úgy tűnik – ragadós. Elég a Príma-díjakra gondolni, ami évente 750 ezer euró támogatást jelent a kultúra, a sport, a közélet kiemelkedő képviselőinek.

Kövessen minket a Facebookon is!