Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 14. 17:05

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA: BARÁTKOZÁS A BARÁTOK TEMPLOMÁNÁL

Idén ismét pazar gazdagságú program ígérkezik június 19-én, pénteken a Múzeumok éjszakáján. Az idén újonnan bekapcsolódó programgazdák közé tartozik a Porta Egyesület, illetve a Wojtyla-ház. Rendezvényeik helyszíne pedig a város legősibb találkozási pontja: Barátok templom udvara, és a Porta Díszterem lesz. Ha a programok fő témaköreit kell összefoglalni, az két szóban megtehető: a ferences szerzetesek, barátok, továbbá a kecskemétiség. S e két fő vonulat találkozása számos érintkezési, kapcsolódási pontot mutat.

A könyvbemutatók sorában Szabó Attila Helytörténeti érdekességek és utalások a kecskeméti barátok história domusában (historia domus: latin, a ház története) címmel tart előadást és rövid ismertetőt. Őt követi Koloh Elek, a Civil Napló főszerkesztője, aki Bodri Ferenc grafikáival illusztrált Hőingadozás című verses vallomását mutatja be. Társaságában a Porta Kiadó többi szerzője: Kriston-Vízi József, Turóczi Tibor és Ujlaki István 18 órától várja az olvasókat, bemutatják és dedikálják nemrégiben megjelent könyvüket.

19 órától borról  és pálinkáról esik szó, egy kicsit másképp, mint ahogy ahhoz a hétköznapokban hozzászoktunk. Szeremley Huba borász és filozófus Badacsonytomajból érkezik, hogy a Szürkebarát lelkiségéről, spirituális üzenetéről ossza meg gondolatait a hallgatósággal – természetesen kóstolóval egybekötve. Rendkívül érdekesnek ígérkezik Somogyi József előadása is, aki három évtizeden keresztül volt a Zwack Unicum pálinka nagymestere. Ezzel együtt meghatározó szerepet vállalt a pálinka, mint hungaricum elismertetésében is. A nagyszerű szakember most egy élet munkájának esszenciáját tárja a hallgatóság elé szerzői estjén, aminek fő témája a kecskeméti barackpálinka, mint a térség lelkisége. Ezek után Pajor Jenő, a Kecskeméti Likőripari Kft. tulajdonosa tart előadást a gyakorló pálinkafőző mester tapasztalatairól. A kóstolás ezúttal is elválaszthatatlan része az előadásnak.

Fél 8-kor Mozaikok 40 kilométeren belül címmel dr. Hamar Sándor, a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület elnöke és Turóczi Tibor fotográfus közös fotókiállítását Szeremley Huba badacsonyi borász nyitja meg.

A szervezők megkülönböztetett figyelmet fordítottak arra, hogy ezen a szép estén ne csak a szellemnek jusson tartalmas táplálék, hanem a testnek is. Ezt szolgálja a Vörös Tibor-féle büfé, ahol többek között Szeremley-gubát, barátfülét, püspökkenyeret kínálnak, a szeremlei asszonyok jóvoltából megkóstolhatják a vendégek a szeremlei borsos kalácsot. Az est péksége és cukrászata a P&P. A műsorok közben a H.A.N.G. Duó énektanítással tartja ébren a jó hangulatot.   

A mediterrán  atmoszférát árasztó templomudvaron, illetve a klubteremben a kóstolókon kínált borokat meg is lehet vásárolni. A kínálatot a Dimenzió Pincészet prezentálja. S mivel egész éjjel nyitva lesz a Kodály Intézet és a Barátok temploma udvara közötti ajtó, egy másik világba: a zene birodalmába is szabad átjárást biztosítanak a szervezők a rendezvény látogatóinak. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Szenteste Alapítvány Wojtyla Ház