November 29. péntek, Taksony
Hírek, események 2010. június 17. 09:56 | Szerző/forrás: [email protected]

Bajai halászlé álomdiéta módra

Bajai halászlé álomdiéta módra
Rövidesen itt a Bajai Halászléfőző Népünnepély. Nálunk sokak megrökönyödésére tésztával eszik a halászlét. Hogy alakult ez ki? Baja mindig is nagy kikötőváros volt. Hal az volt, a gabonakereskedelem egyik központjaként pedig gabona is. A munkásoknak régen járt az ebéd, hogy dolgozni tudjanak. A hallé magában nem túl laktató, viszont tésztával már más a helyzet. Ezért, hogy dolgozni tudjanak a kikötői munkások, összekombinálták a halászlét és a tésztát, Így született meg a bajai halászlé. Mitől lesz álomdiétás egy halászlé? A tésztától, melynek kcaltartalma kb 40%-kal csökkentett a hagyományos tésztához képest, magas rosttartalmú, és szénhidrátcsökkentett. Azok is bátran próbálják ki, akik odafigyelnek az egészséges táplálkozásra!

 Hozzávalók:

3 kgponty

3 nagy fej hagyma

3 evőkanál paradicsomlé

3 evőkanál törött paprika

3 db halászlékocka

1 kávéskanál kurkuma

4-5 db cseresznyepaprika

álomdiéta tészta

Elkészítés módja:

A 3 kg pontyot megtisztítunk, tisztítás után a kopoltyúlemezeket eltávolítjuk. A fejét úgy vágjuk le, hogy 1 ujjnyi gallért hagyunk rajta. Ezután a fejet hosszában kettévágjuk és eltávolítjuk belőle az örlőfogat („ méregfogat „.) A halat beírdaljuk ( 6-8 mm ), majd kb 2 ujjnyi szeletekre összevágjuk, és besózzuk. Ezt követően fontos, hogy 3-4 órát hűtőben állni hagyjuk.

Közben 3 nagy fej vöröshagymát megtisztítunk, és apró kockákra összevágunk. A bogrács aljára a kockázott hagymát szétterítjük, erre rátesszük a félbevágott fejeket, majd a hal többi részét, legfelülre a halfarkakat. A sorrend betartása nagyon fontos!

A bográcsban lévő alapanyagokra 3 kanál paradicsomlét locsolunk, végül  rámérünk 3,6 l vizet és magas tűzön forralni kezdjük. Amikor a habját elforrta, 3 púpos evőkanál törött házi paprikát, 1 kávéskanál kurkumát szórunk szét a forrásban lévő  lébe, és ekkor tesszük bele a 3 db halászlékockát is. Forrástól számítva a bográcsot időnként pörgetve, zubogó forrásmód mellett 30-35 percig főzzük. Kóstoljuk és tengeri sóval ízesítjük.

A félrerakott belsőséget ( tej, ikra  ) a főzés befejezése előtt 5-7 perccel tesszük a forrásba lévő lébe, valamint ekkor adhatjuk hozzá ízlés szerint  a cseresznye paprikákat is.

A bográcsból a halszeleteket lapos szűrőkanállal tálra szedjük. A leszűrt hagymát a főtt hal mellé tesszük, de  ízlés szerint akár a  lébe is rakhatjuk.

Személyenként 10 – 12 dkg álomdiéta tésztát sós, olajos vízben ropogósra kifőzünk, erre szűrjük rá a levet.

Kövessen minket a Facebookon is!