Bajai halászlé álomdiéta módra
Hozzávalók:
3 kgponty
3 nagy fej hagyma
3 evőkanál paradicsomlé
3 evőkanál törött paprika
3 db halászlékocka
1 kávéskanál kurkuma
4-5 db cseresznyepaprika
álomdiéta tészta
Elkészítés módja:
A 3 kg pontyot megtisztítunk, tisztítás után a kopoltyúlemezeket eltávolítjuk. A fejét úgy vágjuk le, hogy 1 ujjnyi gallért hagyunk rajta. Ezután a fejet hosszában kettévágjuk és eltávolítjuk belőle az örlőfogat („ méregfogat „.) A halat beírdaljuk ( 6-8 mm ), majd kb 2 ujjnyi szeletekre összevágjuk, és besózzuk. Ezt követően fontos, hogy 3-4 órát hűtőben állni hagyjuk.
Közben 3 nagy fej vöröshagymát megtisztítunk, és apró kockákra összevágunk. A bogrács aljára a kockázott hagymát szétterítjük, erre rátesszük a félbevágott fejeket, majd a hal többi részét, legfelülre a halfarkakat. A sorrend betartása nagyon fontos!
A bográcsban lévő alapanyagokra 3 kanál paradicsomlét locsolunk, végül rámérünk 3,6 l vizet és magas tűzön forralni kezdjük. Amikor a habját elforrta, 3 púpos evőkanál törött házi paprikát, 1 kávéskanál kurkumát szórunk szét a forrásban lévő lébe, és ekkor tesszük bele a 3 db halászlékockát is. Forrástól számítva a bográcsot időnként pörgetve, zubogó forrásmód mellett 30-35 percig főzzük. Kóstoljuk és tengeri sóval ízesítjük.
A félrerakott belsőséget ( tej, ikra ) a főzés befejezése előtt 5-7 perccel tesszük a forrásba lévő lébe, valamint ekkor adhatjuk hozzá ízlés szerint a cseresznye paprikákat is.
A bográcsból a halszeleteket lapos szűrőkanállal tálra szedjük. A leszűrt hagymát a főtt hal mellé tesszük, de ízlés szerint akár a lébe is rakhatjuk.
Személyenként 10 – 12 dkg álomdiéta tésztát sós, olajos vízben ropogósra kifőzünk, erre szűrjük rá a levet.