Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 23. 14:36

Lehetőségek tárházát rejti a Kecskemét és Wadowice közötti partnervárosi kapcsolat

Képgaléria
Lehetőségek tárházát rejti a Kecskemét és Wadowice közötti partnervárosi kapcsolat
2007. szeptember 14-én került rá a Wadowice és Kecskemét között megszületett partnervárosi szerződésre a két polgármester: Ewa Filipiak és Zombor Gábor aláírása. A kapcsolat felvétele azonban jó néhány hónappal korábbra datálódik, amikor a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ képviseletében néhányan ellátogattak a pápa szülővárosába, és ismeretlenül időpontot kértek a polgármester asszonytól. Ewa Filipiak szeretettel idézte fel azt a napot, amikor többek között arról kérdeztük: mit jelentenek Wadowice számára a különösen nagy gonddal ápolt partnervárosi kapcsolatok, közöttük a kecskeméti.

- A kapcsolatot kezdeményező Wojtyla Barátság Központtal, az intézményt képviselő Farkas P. Józseffel és munkatársaival kezdetektől nyitott és segítő a viszony. Példát és inspirációt meríthetünk már abból is, amilyen hittel és lelkesedéssel elindították ezt a sokat ígérő kapcsolatot, aminek az eredményeként megszületett a két város közötti partnerség. Elismerésre méltó az a munka, aminek eredményeként sikerült megújítani a pápáról elnevezett barátság központ épületét, és ami napról napra lehetővé teszi az intézmény fenntartását. Számos karitatív szervezet működik Wadowicében is. Tudjuk, hogy ezeknek az a jó és hasznos tagja, aki másokért dolgozik. Ezzel együtt úgy vélem, hogy tudunk még tanulni a kecskeméti civilektől.

- Június 17 és 20. között Wadowice valamennyi partnervárosa képviseltette magát a házigazdáktól érkező meghívást elfogadva. Mi volt az apropója ennek a nagyszabású találkozónak?

- Húsz évvel ezelőtt jött létre az úgynevezett gmina. Lengyelországban ez a közigazgatás és az önkormányzás hagyományos területi alapegysége. Ezt az alkalmat minden évben megünnepeljük, és arra törekszünk, hogy a lakosságnak is különleges programokat nyújtsunk. Ilyenkor meghívjuk a partnervárosainkat is, és közülük egy közelebbről is bemutatkozik. Ízelítőt ad a wadowiceieknek kultúrájából, sikereiből, gasztronómiájából. Ezúttal is megtisztelt bennünket jelenlétével XVI. Benedek szülővárosa, a bajor Marktl am Inn küldöttsége, az olasz Carpineto Romano, XIII. Leo, San Giovanni Rotondo, Pio atya, és Canale d’Agordo, I. János Pál szülővárosának delegációja, valamint a kecskeméti csoport. Június 19-én a Magyar Nap bizonyította a régi mondás igazát, miszerint „lengyel, magyar két jó barát”. Az ünnepségsorozat részeként egy napot mindig a gyerekeknek szánunk. Ilyenkor különböző vetélkedőkkel, játékos programokkal, az idősebbeknek koncertekkel kedveskedünk.

- Mennyiben segítik ezek a rendezvények azt a folyamatot, amelynek során Wadowice Lengyelország harmadik leglátogatottabb zarándokhelyévé vált?

- Wadowicét nagy szülötte, II. János Pál életében is megkülönböztetett tisztelet és figyelem övezte. Ez halálával megsokszorozódott. 2005-ben, a pápa halálának évében hárommillió turista érkezett a városba. A szülőházban évente 700 ezer zarándokot regisztrálnak, átlagosan 1-1,2 millió látogató érkezik Wadowicébe. Arra számítunk azonban, hogy a boldoggá avatást követően tovább nő ez a szám. Erre fel kell készülnünk. Ezért tervezzük többek között a zarándokok központjának megépítését.

  • A legnagyobb ünnepeik tehát Karol Wojtylához kötődnek.
    • Kétségtelen, hogy Wadowice legnagyobb aduja a lengyel pápa. Csaknem valamennyi rendezvényünk az ő nevéhez kötődik. Május 18-án, a születésnapján Wadowicébe jön az összes iskola, amely a nevét viseli Lengyelországban. Ez mintegy 5 ezer fiatalt jelent. Ilyenkor egy hatalmas koncertet is rendezünk, amelyen száz fúvószenekar egyszerre lép fel. Június 7-én Csupa íz címmel regionális ételek fesztiválját tartjuk, hozzá kapcsolódó vetélkedővel. Ilyenkor odaítéljük az Aranykanál-díjat. Október 16. a következő állandó ünnep, a pápa pontifikációjának dátuma, amikor koncertekkel, vetélkedőkkel, kvízekkel várjuk az érdeklődőket. Ezekhez a napokhoz öt éve hozzájött még április 2, a pápa halálának időpontja.
  • Mennyire jellemző a magyar zarándokok jelenléte?
  • A pápa szülőhelye, gyermekkorának helyszínei iránti érdeklődés magyar csoportokat, turistákat, zarándokokat is nagy számban vonz a városba, amit a Kecskeméttel megkötött partnervárosi kapcsolat hosszú távon minden bizonnyal tovább erősít. Erre felkészülve több kiadványt is megjelentettünk magyar nyelven. De hasonlóképpen nyitottak a lengyelek is Magyarország értékei felé. Különösen kedvelt célpontok a termálvizes fürdők helyszínei, mint például Hajdúszoboszló, Kiskunmajsa, Mezőkövesd, vagy Hévíz.
  • Véleménye szerint milyen aktuális lehetőségek vannak a Kecskemét és Wadowice közötti partnervárosi kapcsolat elmélyítésére?
  • Nagyon sok kiaknázásra váró lehetőség rejlik például a két város fiataljai közötti kapcsolat élénkítésében, a civil szervezetek tapasztalatcseréjében, de gazdasági vonatkozásban is. Minden újabb találkozás a két város vezetői, lakói, szervezetei, intézményei, egyházai között új lehetőségek egész tárházát nyitja meg. Éppen ezért örömmel és nyitott szívvel várunk mindenkit, aki Kecskemétről érkezik.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Szenteste Alapítvány Wojtyla Ház