Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 24. 19:37

Zombor Gábor szerint Kecskemét az ország egyik legprosperálóbb városa

??
  • Indul-e újra a polgármesteri székért?
  • A legfontosabb érv, ami miatt úgy éreztem, hogy érdemes mérlegelnem ezt a kérdést, a város lakói, illetve a Fidesz politikusai részéről érezhető támogatás és bizalom. Másrészt erkölcsi kötelességemnek tartom, hogy segítsem az elmúlt négy évben Kecskeméten elindult fejlesztések, beruházások eredményes befejezését – akár polgármesterként, akár képviselőként.
  • Mennyit változott az elmúlt négy év alatt Zombor Gábor?
  • Én nem tapasztalok magamon lényeges változást, és ennek örülök. Őszintén remélem, hogy kívülről sem látszik ez másként. Nem szédített meg a hatalom. Szerencsére nagyon sok barát, támogató, segítő van a városban, a hivatalban, a testületben, de a civil életben is, akikre tudok támaszkodni ez ügyben is. Meggyőződésem, hogy ennek az együttgondolkodásnak meghatározó szerepe van abban, hogy Kecskemét jelenleg az ország egyik legprosperálóbb városa. Ez nagyon komoly erkölcsi tartást ad. Olyan bázist, amire alapozni lehet a következő négy évet is.
  • Amikor négy évvel ezelőtt megkezdődött a kampány, már nyilvánvaló volt, hogy egy baloldali liberális kormány vezeti majd az országot. Mennyiben nyomta rá a bélyegét a mögöttünk álló ciklusra az ebből adódó, kikerülhetetlen ellentét?
  • Én úgy gondolom, hogy a város életében egy rövid időszaktól eltekintve nem volt érezhető, hogy nem egy oldalon álló politikusoknak kell párbeszédet folytatniuk. Ami pedig a helyi politikát illeti, megítélésem szerint példaértékűen működött: a képviselő-testület mindig össze tudott fogni a nagy ügyekben, függetlenül attól, hogy ki, melyik oldalon áll. Ez a város szempontjából nagyon fontos volt. Nyilvánosan több alkalommal köszönetet mondtam már az úgymond ellenzéki képviselőknek ezért a város érdekében tanúsított kompromisszumkészségért. Kapcsolataink kiegyensúlyozottak voltak az elmúlt kormányzati ciklusban minden szinten. Még ha nagyon sok kormányzati lépéssel nem is értettem egyet, valahogy mindig sikerült az egyensúlyt fenntartani a polgármesteri és a képviselői munkában egyaránt.
  • Jobb pozícióra számíthat az új ciklusban Kecskemét?
  • A mostani időszakban természetesen nagyobb támogatást élvez a város, de tudni kell azt is, hogy nagyon sok a jelentkező. Én úgy érzem – mi több: tudom, mert nagyon sok tárgyalást folytattunk erről -, hogy az új kormány és az új parlamenti frakció is kiemelten kezeli Kecskemét ügyeit. Arra számítok, hogy megtorpanás nélkül, az eddigieknél is könnyebben és hatékonyabban tudjuk a fontos kecskeméti ügyeket továbbvinni.
  • Esetleg már konkrét példát is tud erre mondani?
  • A korábbi kormány hozott egy döntést, amellyel elvette az önkormányzatoktól az iparűzési adó kezelését, a visszajuttatása pedig meglehetősen bizonytalan volt. E kérdésben önálló indítványként Kósa Lajossal közösen egy olyan törvénymódosítást terjesztettünk be, amely július 1-jével visszaadja az önkormányzatoknak ezt az összeget. Nem kevesebbet, mint a jövőnket jelenti ez. Óriási siker, hogy képviselőként sikerül végigvinnünk. Úgy vélem tehát, hogy ha továbbra is így működnek a dolgok, akkor Kecskemét a korábbiaknál is jobban tud fejlődni.
  • Az utóbbi időben úgy tűnik, mintha ez a parlamenti menet a szokásosnál is többet „elvinne” a polgármesterünkből.   
  • Az új Országgyűlés az első időszakban nagyon intenzív munkát végez, és minden parlamenti képviselőben megvan az az elhivatottság, hogy érzi ezt a prioritást. Ebben a történelmi időszakban, amikor az új rendszert fel kell építeni – gondolom a nyár közepéig – a Parlamentben kell sokkal többet tevékenykedni. A képviselők nagyon aktívak, sok kétharmados törvényről születik döntés. Véleményem szerint úgy szeptembertől visszazökken a normál medrébe a munka, és akkor én is sokkal többet tudok majd itthon lenni. A hivatali feladataimat mindenféleképpen ellátom. Sajnos azokról a dolgokról maradok le, amelyek számomra kedvesek, és egy kis kikapcsolódást hoznának az életembe. Bízom benne, hogy ősztől ez is másként lesz.

Kövessen minket a Facebookon is!